Prati zube prije ili nakon jela?

U usnoj šupljini stotine su različitih bakterija koje se tijekom dana razmnožavaju, i to na površini zuba. To može utjecati na imunološki sistav i prouzročiti upalne procese ako se ne riješite bakterija na vrijeme.

Nakupljeni ostatci hrane nakupljeni tijekom noći prava su “gozba” za bakterije i podloga za nastanak plaka, piše Večernji list.

Neka istraživanja pokazala su da neredovita higijena usne šupljine može prouzročiti zdravstvane probleme kao što su bolesti srca, rak i bolesti probavnog sustava.

Što kažu stomatolozi?

Stomatolozi savjetuju da je zube najbolje oprati odmah nakon buđenja, odnosno prije konzumacije doručka. Na taj način riješit ćete se naslaga koje utječu na stvaranje plaka i bakterija. Ako planirate zube oprati nakon doručka, treba imati na umu da biste trebali pričekati najmanje 40 minuta nakon jela.

Moguće je da neka namirnica koju konzumirate za doručak sadrži šećer ili kiselinu koja može promijeniti PH u ustima i tako prouzročiti slabljenje zubne cakline. To za posljedicu može imati dublje prodiranje kiseline u zube i njihovo propadanje.

Share This Article