Medicinski kanabis legalan je u Hrvatskoj, ali bolesnima nije dostupan: Sramota, kupuju ga na razne načine

PU Dubrovačko neretvanska

U ljekarnama se mogu kupiti uvozni lijekovi na bazi kanabisa – cjena i 1000 kuna po bočici od 30 mililitra, piše RTL.

“Indijsku konoplju u medicinske svrhe moći će uzgajati i proizvoditi samo farmaceutske tvrtke i ljekarne koje izrađuju lijekove”, poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u Hrvatskoj je dopušten Izmjenama zakona o suzbijanju zloporabe droga, a upravo je Vlada na ovotjednoj sjednici odlučila prihvatiti amandman HDZ-ova predsjednika Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe, Ivana Ćelića.

Medicinski kanabis legalan je u Hrvatskoj kao i u polovici europskih zemalja. Makedonija je nedavno počela uzgajati marihuanu za vlastite medicinske potrebe. Uskoro će Grčka, Njemačka i Danska. Hrvatska Vlada o tome ne razmišlja.

Građani nezadovoljni

“Sramota jer velika većina bolesnih ljudi to treba i kupuju na razno razne načine i neophodno je da se to legalizira”, kazala je Zlatka.

“To bi trebalo da se dopusti u našoj državi jer to pomaže ljudima. Ja sam pokušao s time da se bavim s jednom američkom tvrtkom, ali naš zakon pa nisam htio, oni tamo imaju sve dozvole u Americi”, rekao je Branimir.

Ipak, zeleno svjetlo za uzgoj i proizvodnju indijske konoplje u medicinske svrhe dobile su prvi put farmaceutske tvrtke i gradske ljekarne koje imaju dozvolu za proizvodnju lijekova.

“Moći će uzgajati kanabis u medicinske svrhe oni pravni subjekti koji proizvode lijekove. Na taj način omogućuje se, moguće cijena niža, ali se definiraju svi uvjeti i rizici koje nosi ulje kanabisa od eventualnih ilegalnih rabota”, kazao je Kujundžić.

U taj proces mogle bi se uključiti 22 tvrtke u Hrvatskoj i inozemne i domaće. Neke od njih za sadnju, kažu, nemaju trenutni interes. Poput Belupa i Plive. S druge strane, Imunološki zavod i Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode još su oprezni, nemaju komentara o daljnjim postupcima.

Najveći problem – dostupnost

U ljekarnama se mogu kupiti uvozni lijekovi na bazi kanabisa. Cijena im doseže i 1000 kuna po bočici od 30 mililitara. No, dostupnost kanabisa jedan je od problema koji nije riješen – smatra Brborović.

“Ukoliko liječnik nevoljko propisuje, kanabis nije dostupan”, rekao je Ognjen Brborović, bivši predsjednik Povjerenstva Ministarstva zdravstva za medicinski kanabis.

Ministar poljoprivrede pak kaže, sve može, prije svega i isključivo u medicinske svrhe i u strogo kontroliranim uvjetima.

“Mislim da je to dobar iskorak, mogli bi imati određene investicije u RH, u sektoru farmaceutike i to je nešto što može doprinijeti sveukupnom razvoju RH”, kazao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

No, prije razvoja, na redu je donošenje zakona, piše RTL.

Facebook Komentari