Agronomski fakultet predlaže Mladena Markača za počasni doktorat

U posljednja dva tjedna u fokusu javnosti je inicijativa dekana Muzičke akademije za dodjelu počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. U sjeni ovog počasnog doktorata, odvija se inicijativa za dodjelu još jednog počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu.

Naime, Agronomski fakultet u siječnju je na sjednici Fakultetskog vijeća prihvatio prijedlog svog Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju i prodekana Nikice Šprema za pokretanje postupka dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu Mladenu Markaču, umirovljenom generalu Hrvatske vojske, piše srednja.hr.

Iz zapisnika sjednice Fakultetskog vijeća Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održane 22. siječnja 2019., vidi se kako je Vijeće Agronomije prihvatilo prijedlog za pokretanje postupka dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu Mladenu Markaču, umirovljenom generalu Hrvatske vojske.

Prijedlog je, kako je također vidljivo iz zapisnika sjednice, podnio Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta i prodekan izv.prof.dr.sc. Nikice Šprema.

U dokumentu sa sjednice Vijeća, prihvaćanje ovoga prijedloga nalazi se na 5. stranici, pod točkom 5 dnevnoga reda. Izvadak zapisnika sa sjednice Vijeća potpisuje dekan Agronomije, profesor Zoran Grgić.

Umirovljeni general Mladen Markač bivši je zapovjednik specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a RH u vrijeme Domovinskog rata. Rodio se u Đurđevcu 1955., a poslije srednje škole upisao je Kineziološki fakultet, tadašnji DIF. Diplomirao je 1982. Haaški sud protiv njega je podigao optužnicu 2004. godine. Nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 2011. proglašen je krivim kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata i bila mu je određena kazna od 18 godina zatvora. U studenom 2012. oslobođen je svih optužbi pravomoćnom presudom i pušten na slobodu.

Markač je bivši reprezentativac u džudu i strastveni je lovac.

Share This Article