Aleksić dužnicima u “švicarcima”: Nemojte dopustiti da banke zadrže vaš novac

Saborski zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić, koji je ujedno i član udruge Franak, pozdravio je odluku Vrhovnog suda da su banke nezakonito dizale kamate na kredite u “švicarcima”, ali upozorio da oni koji su konvertirali kredite moraju čekati još jednu odluku Vrhovnog suda.

“Mi smo se ponadali da se presuda odnosi na konvertirane kredite i da ćemo imati pravo na obeštećenje… Tužitelj je dobio presudu u svoju korist, ali čekamo odluku o konverzijama. Ovo je dobra presuda, nije odlična jer fali dio oko konverzija. Ona govori ono što stalno govorimo, da ono što banke tvrde nije istina. Tvrdile su da su uskladile svoje poslovanje sa zakonom na taj način da su same utvrdile maržu, promjenjivi parametar i poslale obavijest da su to napravile. Vrhovni sud je utvrdio da obavijest nije dovoljna, da se trebalo dogovoriti s dužnicima kamate i marže. Prekršajni sudovi su odlučili da ne treba kažnjavati banke, a Vrhovni sud je odlučio da su trebali kažnjavati banke… Prekršajni postupci su gotova stvar, ali 125 tisuća ljudi ima pravo na preplaćene kamate i tečaj. Svi trebaju tužiti i dobiti novac, s ogradom da čekamo odluku Vrhovnog suda imamo li pravo na obeštećenje”, rekao je Aleksić.

Dodao je da se čeka odluka o drugoj reviziji u koja se odnosi na konvertirani kredit i Vrhovni sud će morati donijeti stav o konverziji. “Na odluku se čekalo devet mjeseci, a zastara nastupa 13. lipnja. Krajnje je vrijeme da Vrhovni sud objavi tu drugu odluku… Ako nije odlučio, nemam riječi za rad Vrhovnog suda”, poručio je Aleksić.

Dodao je da oni koji su konvertirali kredite moraju čekati tu odluku, dok ostatak dužnika, koji su otplatili kredite mogu tužiti banke.

“Dužnici mogu dobiti trideset do pedeset posto kredita natrag. Ostaviti toliki novac banci, meni to nije baš pametno”, poručio je, piše N1.

DOKUMENT Vrhovni sud: Odluka banke o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u CHF nakon 1. siječnja 2013. do 1.siječnja 2014. nije zakonita

Facebook Komentari