Jež kojeg su zlostavljala djeca se oporavlja, policija se izruguje volonterima: Ono što je još strašnije je da škola propušta adekvatno reagirati u ovakvim situacijama

Javnost je zgrožena slučajem zlostavljanja bespomoćnog ježa od strane malih Splićana. Ježić je brutalan napad preživio, zbrinut je i odveden kod veterinara, no to nije izoliran slučaj.

“Ovo nije nažalost prvi slučaj zlostavljanja životinje od strane djece i to da stvar bude gora u blizini škole. Nama je za zlostavljanje ježa dojavljeno, točnije našoj volonterki koja je od građanke koja je vidjela slučaj preuzela ježa i odnijela veterinaru. Nakon pružene veterinarske skrbi, jež se oporavlja i čim bude bolje bit će pušten u prirodu”, kazali su iz Udruge Splitske šape o tome u kakvom je stanju jež.

Kako su i sami potvrdili, zlostavljanje životinja događa se svakodnevno, a volontere Udruge često se izruguje.

“Ovakvo postupanje prema malenoj životinji iznenađuje i nas, ali s obzirom na broj slučajeva zlostavljanja životinja u našem gradu i županiji, a pogotovo pasa i maca, moramo reci da nije čudno što su počinitelji djeca. Nasilje prema životinjama se tolerira i smatra nebitnim, a nas volontere se izruguje, čak i prilikom podnošenja prijava policiji za zlostavljanje i zanemarivanje.

Svakodnevno nam se putem Facebook stranice dojavljuju različita postupanja prema psima i macama kojima se krši Zakon o zaštiti životinja i mi sve slučajeve, ako postoje dokazi prijavljujemo nadležnim institucijama, policiji, veterinarskoj inspekciji i drzavnom odvjetništvu ako se krši čl. 205 Kaznenog zakona. Međutim, sustav po pitanju zaštite životinja ne funkcionira, a Zakon se u toj domeni ne provodi niti pruža adekvatnu zaštitu životinjama”, kažu iz Udruge za Splitski dnevnik.

Više je za sve kriva okolina koja takve stvari dopušta

Djeca se jesu okomila na ježa, tu nije ništa sporno, no više je za sve kriva okolina koja takve stvari dopušta. Trebalo bi im svojim primjerom pokazati kako se treba odnositi prema životinjama.

“Ono što nam je još strašnije je to što škola kao odgojno-obrazovna institucija koja bi trebala imati nultu stopu tolerancije na nasilje, propušta adekvatno reagirati u ovakvim situacijama, a niz je načina kako to mogu napraviti: od edukativnih radionica i razgovora na temu zaštite životinja, posjeta azilima, akcijama kojima se potiče svijest o zaštiti i odgovornom postupanju prema životinjama i slično.

Mislimo da nije primjereno sad mržnju usmjeravati prema djeci kao jedinim odgovornima za ovu situaciju, iako smatramo da ih treba propisno kazniti i educirati, jer će svi ostali kojima su okruženi, od škole, ravnatelja, nastavnika, policije, roditelja, stručnih sluzbi propustiti reagirati. Ne zaboravimo da su i u ovom slučaju reagirala i druga djeca, ona koja su se suprotstavila nasilnicima i ježa makla od onih koji su ga šutali nogom”, zaključuju iz Udruge Splitske šape.

Nevjerojatna okrutnost djece u Splitu: Ispred škole nemoćnog ježa tukli nogama

Facebook Komentari