Miljević: DORH je zakazao, a sud Daruvarca nije trebao pustiti

Darko Kovačević Daruvarac pušten je u nedjelju na slobodu, bez ikakvih mjera opreza, iako je osuđeni nasilnik, osuđen za brutalno premlaćivanje djevojke.

Nakon puštanja Darka Kovačevića Daruvarca, građani se pitaju – tko je u sustavu zakazao te treba li hitno mijenjati zakonsku regulativu.

U Studiju 4, gostovao je poznati odvjetnik Veljko Miljević koji je prokomentirao slučaj. Kaže da je je jako dobro da se javnost zapravo uključila u problem rješavanja nasilja, poglavito nasilja prema mladima.

– Nije tu samo jedna stepenica ili karika popustila…Zakoni nam nisu savršeni, evo već 11 godina govorimo za Zakon o kaznenom postupku da se radi o novom zakonu. U međuvremenu je bilo i brojnih promjena i izmjena, pojašnjava Miljević.

Je li DORH zakazao?

– Po mojem mišljenju jest. Isto tako, pritisak javnosti je utjecao i na suđenje. Mediji su djelovali na izricanje prve prvostupanjske presude. Drugostupanjska presuda neće biti jednaka kao prva.

U pogledu izricanja ili neizricanja zaštitnih mjera, sud je mogao drugačije odlučiti, kaže Miljević.

– Vi u registru mjera imate deset mjera opreza. Imate pod točkom 4. zabranu približavanja određenoj osobi. Pa to je svrha koja se želi postići u ovom predmetu. Postoje i druge mjere da se osobi ne može pristupiti niti fizički niti na bilo koji drugi način.

Prokomentirao je i izjavu Darka Kovačevića koji je rekao “da se također osjeća kao žrtva”. Miljević pojašnjava da je njemu izrečena visoka kazna, u odnosu na prijašnje presude kod sličnih događaja.

– Slučaj ide u drugi stupanj. On nije glup. On vidi da je njemu u jednoj fazi ova medijska pompa. Njegov odvjetnik Boris Radman je napisao žalbu 250 stranica, ali očito tu ima elemenata o kojima i Daruvarac govori.

Političarima bi borba protiv kriminaliteta trebala biti prioritet, kaže odvjetnik.

– Trebamo iskusne stručne ljude, pa makar i umirovljenike uključiti u borbu. Imate Dudu Klarića i Branka Lazarevića koji bi besplatno, makar i savjetodavno se uključili u borbu protiv kriminala.

Facebook Komentari