Policijskom načelniku Dolačkom šest godina zatvora i povrat 3,3 milijuna kuna

Dnevnik.hr

Suspendirani policijski načelnik Željko Dolački danas je na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna zbog optužbi da je u travnju 2016. lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura koji nikada nisu pronađeni, javlja HRT.

Dolački nije došao na izricanje presude koju je objavila sutkinja Maja Štampar Stipić, čime je izbjegao da ga iz sudnice odvedu u zatvor.

Suđenje je prošlog tjedna, nakon što su ispitani posljednji svjedoci, dovršeno završnim riječima tužiteljstva i obrane.

Uskokov tužitelj Slobodan Šašić u svom je završnom govoru kazao da je tijekom suđenja neosporno dokazano kako je Dolački počinio nedjelo koje mu se stavlja na teret.

– Dolački je izigrao povjerenje građana koji su mu dali povjerenje kao voditelju odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta, osobito stoga što kazneno djelo nije počinio na mah te stoga što je ono počinjeno u samom središtu zagrebačke policije. Time je nanio štetu i sramotu i kolegama policajcima – kazao je Šašić.

Obrana je s druge strane isticala da je optužnica “prepuna nelogičnostima” te da tijekom dokaznog postupka “nije dokazano ništa od onoga što se Dolačkom stavlja na teret”.

– Da sam pokvareni policajac novac sam mogao i ranije uzeti, s obzirom na to da mi je tijekom karijere kroz ruke prošlo 200 milijuna eura uzetog novca. Također mi je neshvatljivo da bi uzeo novac i zlato čiji se povratak može zatražiti u bilo kojem trenutku. Ugled i rezultate vlastitog rada nikad ne bih stavio na kocku, a konstrukcije te namjerno prešućivanje činjenica koje su mi išle u korist vrijeđaju me osobno i profesionalno – zaključio je tada Dolački.

Zbog krađe iz policijskog sefa, sa svojih su dužnosti odstupili tadašnji ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika. Dolački je uhićen i smijenjen potkraj travnja 2016., a 10. lipnja te godine izašao je iz istražnog zatvora nakon što je Uskok ispitao 30-ak svjedoka, javlja HRT.

Facebook Komentari