Igor Pokaz odluci europskih lidera koji su potvrdili sporazum o Brexitu, ali i kumskoj vezi s Andrejem Plenkovićem

Hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji Igor Pokaz govorio je za središnji Dnevnik HRT-a o odluci europskih lidera koji su potvrdili sporazum o Brexitu, ali i kumskoj vezi s Andrejem Plenkovićem.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv premijera Andreja Plenkovića jer, kako su istaknuli, javnost nije obavijestio o kumskoj vezi s Pokazom. Veleposlanik Pokaz kazao je da je Plenković njegov vjenčani kum i da to nije nikakva tajna. “To je nešto što se zna već 20 godina u Ministarstvu vanjskih poslova RH. Čim se pojavila vijest o mom mogućem imenovanju za ovu dužnost, prva vijest u medijima bila je da je Andrej Plenković moj kum”, naglasio je Pokaz. Istaknuo je da je on i do sada obnašao mnoge visoke funkcije. “Bio sam veleposlanik u Ruskoj Federaciji u vrijeme Vlade Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića. Bio sam i veleposlanik u Sjevernoatlantskom savezu u vrijeme Vlade Ive Sanadera i Jadranke Kosor i predsjednika Stjepana Mesića. Dakle, nije prvi put da ja dobivam važne funkcije u obnašanje”, kazao je. “Od 1991. godine sam nastojao činiti sve najbolje što mogu za Hrvatsku. Mislim da su na tom mom putu, ono što su ljudi prepoznavali, upravo osobne i stručne kvalitete, a ne je li netko samnom dobar, prijatelj ili kum. Vjerujem da će ova stvar u konačnici završiti upravo na taj način”, naglasio je veleposlanik Pokaz.

Premijerku May najviše podupiru gospodarstvenici

Odlukom europskih lidera, kojom se potvrđuje sporazum o Brexitu, “zapravo se završava dvogodišnji proces pregovora. Velika Britanija i Ujedinjena Kraljevina trenutačno su duboko podijeljeno društvo i država. No s druge strane sve članice EU-a zadržale su jedinstvo kroz taj proces”, kazao je.

Podijeljenost se ne očituje samo u parlamentu gdje je već rečeno da je oporba protiv ovog sporazuma te da je koalicijski partner, sjevernoirska stranka unionista DUP također najavila glasovanje protiv ovoga sporazuma. “Veliki izazov za premijerki Theresu May predstavlja više od 80 zastupnika njezine vlastite stranke koji su najavili da neće podržati ovaj sporazum. Također, postoje i oni koji premijerki May daju potporu. Najveća joj potpora dolazi iz poslovne zajednice, gospodarstvenika. Oni se boje ishoda ako bi se ovaj sporazum odbacio i ako bi Velika Britanija i Ujedinjena Kraljevina izašle iz EU bez sporazuma”. “Upravo to, da Ujedinjena Kraljevina izađe bez pozitivnog glasanja o ovome, jedna je od karata na koju brojni analitičari upućuju da će premijerka May igrati u slijedećih dva tjedna pokušavajući dobiti što više zastupnika u parlamentu kako bi podržali njezin plan”, rekao je Pokaz.

Govoreći o tome da će Ujedinjeno Kraljevstvo biti i dalje važno na međunarodnoj sceni, veleposlanik Pokaz kazao je da će ono i dalje ostati stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, peto ili šesto gospodarstvo svijeta, članica G7, nuklearna sila te važna članica u brojnim drugim institucijama uključujući i NATO.

Pokaz je i čestitao hrvatskim tenisačima na osvojenom Davis Cupu.

Facebook Komentari