Utjecaj strica na moj životni put, nepotizam, kumovi i rodbinski stručnjaci za istraživanje ruda: Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Plenkovića i Ćorića, izvukla se Plenkovićeva sestrična

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučivalo je o tri slučaja za koja je prijavljen Andrej Plenković.

Riječ je o prijavi za zapošljavanje sestrične u uredu Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, ujaka u PP Biokovo i kuma kao veleposlanika u Velikoj Britaniji. Odlučuje se hoće li se pokrenuti postupak o premijeru ili neće, kažu u Povjerenstvu.

Prva točka dnevnog reda bilo je odlučivanje o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv premijera Andreja Plenkovića i ministra turizma, Garija Cappellija, o imenovanju premijerove sestrične Nere Miličić na mjesto direktorice HTZ-a u Njemačkoj, sa sjedištem u Münchenu. Radilo se o tri neanonimne prijave, koje je Povjerenstvo spojilo u jednu.

Dužnosnik kao predsjednik Vlade nije sudjelovao niti je imao ovlasti sudjelovati u bilo kojoj fazi postupka ili na bilo koji način sudjelovao u imenovanju Nere Miličić, stoga se predmetne prijave na dužnosnika ocjenjuju kao neosnovane, rekli su iz Povjerenstva o Plenkoviću. Gari Cappelli imao je presudnu ulogu prilikom odluke o imenovanju, ali Povjerenstvo nije utvrdilo da je on učinio neku povredu odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa, pa je i prijave protiv njega ocijenilo kao neosnovane. Stoga je predloženo da se ne pokreće postupak protiv premijera i ministra, prenosi N1.

Povjerenstvo je odlučivalo potom o drugoj prijavi protiv premijera Plenkovića, za imenovanje ujaka Marka Raosa u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo

Predloženo je nepokretanje postupka protiv premijera Plenkovića, jer nije utvrđeno da je sudjelovao u izboru članova Vijeća, a pokretanje postupka protiv Tomislava Ćorića, u slučaju zapošljavanja premijerova ujaka Marka Raosa u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo.

U trećoj točki Povjerenstvo je odlučivalo o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv premijera Andreja Plenkovića zbog prijave o zapošljavanju kuma kao veleposlanika u Velikoj Britaniji.

Smatramo da je ovdje prije svega najbitnije diktirati Ustav vezano za postavljanje i imenovanje šefova diplomatskih misija, gdje stoji da predsjednik predlaže i donosi odluku, uz potporu predsjednika Vlade RH, rekli su iz Povjerenstva.

Podnositelj prijave smatra da je uloga premijera gotova presudna u imenovanju članova i šefova konzularnih misija te da Predsjednica samo formalno potvrđuje njegov izbor supotpisom. Podatak da je Pokaz vjenčani kum Plenkovića nije utvrđeno, ali je zato utvrđeno da je Plenković kum Pokazu. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je dostavilo rezime referenci Igora Pokaza, kazali su iz Povjerenstva, a predlaže se pokretanje postupka.

Odluka je bila u 12 sati.

Povjerenstvo je jednoglasno potvrdilo prijedloge – postupci se pokreću protiv Tomislava Ćorića zbog imenovanja Marka Raosa u Parka Prirode Biokovo i Andreja Plenkovića zbog imenovanja Igora Pokaza veleposlanikom u Velikoj Britaniji

Utjecaj strica na moj životni put: Povjerenstvo u prvom srazu s Plenkovićem, nepotizam, kumovi i rodbinski stručnjaci za istraživanje ruda

Facebook Komentari