Orban bijesan na Hrvatsku: Izdali su nas i nisu se ponijeli džentlmenski

Mađarski premijer Viktor Orban izuzetno je ljutit na Hrvatsku zbog obnavljanje crvene potjernice za Zsoltom Hernadijem da je gotovo zaprijetio hrvatskoj vlasti, piše mađarski portal Index.hu. Mađarski premijer smatra da je Hrvatska izdala Mađarsku i da se nije džentlmenski ponijela u “razmjeni” skidanja blokade za hrvatsko članstvo u OECD-u zamjenu za Hernadija, prenosi Večernji.

Hrvatski odnosi s Mađarskom dugo su napeti zbog odnosa Ine i MOL-a te hrvatskog traženja da joj izruče Hernadija. Takav odnos zrcalio se i u mađarskoj blokadi ulaska Hrvatske u OECD. No onda dolazi 12. rujna. Ključan je to bio dan i u Budimpešti i u Strasbourgu. Mađarska je vlada čekala rezultate glasovanja Europskog parlamenta o izvješću o stanju u Mađarskoj zastupnice Judith Sargentini. Ono je pozivalo Europsko vijeće da utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško prekrši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija te da pokrene proceduru koja može rezultirati gubitkom prava glasa. Izvješće je podržalo 448 zastupnika koji su se složili da vlada Viktora Orbana ne poštuje temeljne ljudske vrijednosti, 48 zastupnika je bilo suzdržano. Njih 197 bilo je protiv, a među njima su bili svi hrvatski eurozastupnici iz redova HDZ-a. Vodstvo Fidesza, stranke Viktora Orbana, bilo je potreseno tom gestom.

– Ne znamo je li prije glasovanja postojao kakav dogovor, ali pozicija Mađarske prema hrvatskom pristupu OECD-u se od tog trena promijenila – citira mađarski portal svoje izvore. Odluka da će Mađarska povući blokadu hrvatskog pristupa OECD-u donesena je prije mjesec dana, iako je tek sad objavljena. – Mađarska se nadala da će Hrvatska uzvratiti na tu gestu dobre volje. No hrvatska Vlada nije krenula tim smjerom, već je ponovno pokrenula inicijativu da se Hernadija vrati na crvenu tjeralicu – kaže mađarski izvor. Orban je bio izuzetno oštar prema Hrvatskoj oko najnovije odluke Interpola. – Eksplicitno je rekao da mu je MOL kao trn u oku – prenose Orbanove riječi s jednog skupa u Budimpešti ovog vikenda. Rekao je da je do sada vidio spor s Hrvatskom kao ekonomski i poslovni problem te upozorio: – Podignemo li ga na političku razinu, opravdat će snažnije korake iz Mađarske – zaprijetio je, ali i rekao da “ga je Hrvatska već dignula na tu razinu”.

Potom je kazao kako u Hrvatskoj postoji još jedan slučaj koji uvelike dira u mađarsku ekonomsku elitu te, među ostalim, spomenuo i Sándora Csányija, predsjednika Uprave OTP banke i potpredsjednik MOL-a, koji je također bio ispitan u Hrvatskoj u okviru afere Spice oko Podravke. Orban je kazao kako će u Hrvatsku doći početkom prosinca i održati bilateralan sastanak, ali i da neće vraćati blokadu za OECD. – Džentlmen nije šljam – kazao je. Hrvatska Vlada nije do zaključenja teksta komentirala pisanje mađarskih medija, piše Večernji.

Facebook Komentari