Je li kraj proljeća u studenom: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna

Studeni je, a kao da nije. Ali bit će! I ovaj je tjedan počeo s iznadprosječnom toplinom, ali će završiti sa znatno hladnijim i vjetrovitijim vremenom, mjestimičnim mrazom, u gorju možda čak i pahuljama

Srećom, pad temperature bit će postupan pa nakon kratkih rukava, koje još mnogi nose, tek za drugu polovinu tjedna pripremite toplije jakne, na kopnu i kapute, zaštitite osjetljive biljke ako već niste, a i stavite zimske gume. Ne samo zbog zakonske obaveze nego i zbog temperature na kopnu oko 0 °C, a u gorju i vjerojatnog snijega u sljedećem tjednu, kada će studeni opravdati svoje ime.

Utorak – većinom suho, djelomice sunčano, relativno toplo

U Slavoniji, Baranji i Srijemu jutarnja temperatura od 4 do 8 °C, a poslijepodnevna 18 do 20 °C, najprije uz mjestimičnu maglu, zatim promjenljivu naoblaku sa sunčanim razdobljima.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti više oblaka nego u ponedjeljak, a ujutro ponegdje i magle. Uz slab do umjeren jugozapadnjak temperatura će od jutarnjih 8 do 13 °C poslijepodne doći do vrijednosti između 19 i 22 °C.

I u gorju i na sjevernom Jadranu temperatura neće otkrivati da smo u studenome, ali hoće magla i niski oblaci, kojih neće biti samo u unutrašnjosti nego i mjestimice na obali i na moru, gdje vidljivost može biti i manja od kilometra. Ponegdje može pasti i malo kiše, uglavnom oko Rijeke i u Gorskome kotaru. Bit će tiho ili uz samo slab vjetar, pa će i more biti mirno ili malo valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od 4 do 12 °C, uz more 12 do 16 °C, a najviša poslijepodnevna od 15 do 18 °C, uz more ponegdje i 20 °C.

I u Dalmaciji nastavak iznadprosječno toplog razdoblja, kao rijetko kada u ovo doba godine. Temperatura zraka još i malo viša, pa će se i u Dubrovniku nastaviti do sada rekordno topao studeni. Najniža temperatura zraka bit će oko 14 °C, u unutrašnjosti 8 do 12 °C, a najviša 20 do čak 22 °C, podjednaka moru.

U nastavku tjedna hladnije, vjetrovitije, ali i dalje…

U nastavku tjedna sve hladnije, ali do četvrtka još relativno toplo te i dalje većinom suho i barem djelomice sunčano, u kopnenom području uz čestu maglu, samo ponegdje i dugotrajnu. Prevladavat će slab do umjeren sjeveroistočnjak koji će pojačavati osjećaj hladnoće.

Na Jadranu će bura već od srijede ponegdje usporavati normalno prometovanje, osobito podno Velebita nekima ga i sasvim onemogućavati. Premda uz pretežno sunčano vrijeme – temperatura zraka bit će u svakodnevnom padu – do vrijednosti primjerene dobu godine, gdjegod vjerojatno i malo niže, javlja HRT.

Facebook Komentari