VIDEO Istražno povjerenstvo za Agrokor ponovno tema u Saboru

Sabor raspravlja o prijedlogu da se osnuje novo istražno povjerenstvo za Agrokor, koje bi se bavilo okolnostima nastanka lex Agrokor, a posebice aferom “Hotmail”.

VIDEO:

Prijedlog je to Mosta koji je potpisalo 16 zastupnika.

Nikola Grmoja (MOST) rekao je da se rasprava događa u trenutku kada je pitanje vremena dolaska Ivice Todorića svega nekoliko dana nakon pravomoćnosti nagodbe. “Tema današnje rasprave je hoće li Hrvatski sabor podržati prijedlog odluke i osnovati istražno povjerenstvo za Agrokor ili ne”, kazao je Grmoja.

“Predlažemo da je Povjerenstvo dužno istražiti sve okolnosti koje su prethodile izradi tzv. lex Agrokor, tko je, kada, kako i zašto donio odluku o modelu rješavanja problema u Agrokoru, provjeriti ulogu državnih dužnosnika, kada je tzv. Borg grupa izradila zakon, ispitati okolnosti izbora savjetnika za restrukturiranje Alix partners i njegovih savjetnika…”, rekao je među ostalim predstavljajući Mostov prijedlog.

“Kada smo podnosili ovaj prijedlog odluke bili smo svjesni, a svjesni smo toga i sada, da iako nemamo nikakvu namjeru na bilo koji način podcijeniti zastupnike i zastupnice oporbe, donošenje ili nedonoštenje predložene odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva za Agrokor ovisi prvenstveno o volji vladajuće većine. Kolegice i kolege iz vladajuće većine, usprkos ovim izjavama koje smo danas čuli, mi očekujemo da svojim glasovima podržite ovaj prijedlog’, rekao je Grmoja.

“Imam problem, ja ću za odluku glasovati, ali zanima me uloga Most-a u ovom slučaju, jer znamo da ste zdušno podržavali Lex Agrokor i vi ste predložili gospodina Bricelja za savjetnika”, rekao je SDP-ovac Peđa Grbin.

“Uloga MOST-a je sasvim jasna u ovoj priči, sama Martina Dalić i ovi vladajući su sada promijenili priču. Mi više nismo oni koji su sve znali, mi smo sada diletanti koji su dolazili sa svojim rješenjima, što znači da mi nismo, kao što vi tvrdite, zdušno podržavali taj model – to je bio model Martine Dalić koji je proveden”, rekao je Grmoja. Dodao je kako oni ne bježe od svoje odgovornosti, bili su dio Vlade koja je trebala rješavati taj problem. Imali su druga rješenja koja nisu prošla, a imali su i druge prijedloge za Vladine povjerenike.

No i prije rasprave tema je izazvala reakcije u Saboru. HDZ neće poduprijeti oporbeni prijedlog, a razloge je objasnio predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekavši da su oni isti kao i prošli put – jer se ne može voditi postupak pred sudom i imati istražno povjerenstvo.

Slobodni govori:

Facebook Komentari