Stres i ubrzani način života kumuju opakoj bolesti koja pogađa dvije milijarde ljudi: Doznajte koji su najčešći simptomi

Čak dvije milijarde ljudi u svijetu bori se s nekim oblikom poremećaja štitnjače, a među njima su i brojni Hrvati. Stres i ubrzani način života najčešći su uzročnici.

Simptomi s kojima se pacijenti najčešće javljaju liječnicima jesu umor, depresivno raspoloženje, znojenje, gubitak tjelesne težine.

”Do poremećaja funkcije štitnjače danas najčešće dolazi zbog autoimunih bolesti. Autoimune bolesti dovode u najvećem dijelu slučaja do pada funkcije štitnjače, ali može čak doći i do nekakvih oblika stimulacije, kao posljedice kronične upale u samoj štitnjači”, objašnjava Josip Staničić, dr. med. specijalist nuklearne medicine.

Štitnjači pmoaže i zdraviji način života. ”Direktno ne možemo promijeniti ništa. Prije je glavni problem kod same štitnjače bio nedostatak joda. Taj je problem u posljednjih 20 godina eliminiran u Hrvatskoj. Ostalo je da jednostavno pokušamo na indirektan način. Znači, zdravije živjeti, zdravije se hraniti, više se kretati, nastojati regulirati prehranu, nastojati izbaciti ugljikohidrati, što može imati nekakav indirektni utjecaj na samu štinjaču.”

Od bolesti štitnjača žene obolijevaju tri do četiri puta češće od muškaraca. ”To se najviše vidi kod rada štitnjače. Znači, rak štitnjače sve se češće otkriva u Hrvatskoj. Danas se godišnje otkriva oko 700 bolesnika s karcinomom štitnjače. Doslovce je omjer 3 ili 4:1. To može stvarno biti posljedica toga što se žene češće kontroliraju i malo se više brinu o svom zdravlju”, ističe dr. Staničić.

U petak se koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog organizira humanitarni koncert za pomoć oboljelima. Uz zagrebačku filharmoniju nastupit će Radojka Šverko, sestre Husar i Martina Tomčić, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari