Kujundžić o potresnim svjedočanstvima 400 žena: Čim dobijem dojavu koja ordinacija, bolnica ili liječnik, šaljem inspekciju

Ad

Nakon što su predstavnice udruge Roda Kujundžiću jutros predale 400 svjedočenja žena o traumatičnim iskustvima žena iz hrvatskih bolnica, javnosti se obratio i ministar.

“Uvažavamo primjedbe, sve ćemo provjeriti”, rekao je ministar nakon susreta s predstavnicama Roda.

“U nadzor će se ići kao i do sada. Sad ćemo posebno napraviti i edukaciju trudnica, da znaju što sve mogu dobiti preko HZZO-a”, kazao je Kujundžić.

“Čim dobijem dojavu koja ordinacija, bolnica ili liječnik, šaljem inspekciju”, kazao je.

Prve rezultate inspekcije, naveo je ministar Kujndžić, očekuje od 10 do 20 dana.

Naveo je da će se inspekcija reagirati na svaku prijavu i “načelno” na svaku anonimnu prijavu.

“Sve što je neugodno treba provjeriti i sankcionirati”, kazao je.

Upitan da pojasni kako će to izgledati u praksi, odgovorio je: “Za ono što je dokazivo, u zakonu za to postoje i sankcije. Sve će ovisiti od slučaja do slučaja”.

S obzirom na čak 400 svjedočanstava o mučnim iskustvima žena u ginekološkim ordinacijama i bolnicama, ministar je upitan je li moguće da postoji loš odnos zdravstevenih djelatnika prema pacijentima, odgovorio je: “Kao i u općoj populaciji i u među zdravstvenim radnicima može biti onih koji se ne ponašaju prikladno, Ako je bilo ispada, takve treba sankcionirati”, kazao je.

Podsjetimo, nakon svjedočenja saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić o mučnom tretmanu u splitskoj bolnici nakon spontanog pobačaja, pokrenuta je lavina komentara žena koje su imale slična iskustva.

Daniela Drandić iz Udruge Roda pred Ministarstvom zdravstva potvrdila je jutros da su u 2,5 dana prikupile 400 traumatičnih priča žena koje su doživjele slična iskustva prije, tijekom ili nakon poroda, prenosi N1.

Facebook Komentari