S prosvjeda u Vukovaru kritiziran DORH, njihov nerad i rotiranje po foteljama, ali oni tvrde da rade super i nisu ni u čemu zakazali

I dok s Pantovčaka i dalje šute o vukovarskom prosvjedu zbog sporog kažnjavanja ratnih zločina – oglasio se premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković. Poručio je da sankcija za HDZ-ovce, koji su bili u Vukovaru, neće biti. A za Dnevnik Nove TV reagirali su i iz DORH-a.

Premijer Andrej Plenković je u subotu pozorno pratio poruke s prosvjeda, zbog kojeg je danima rasla nervoza u vrhu HDZ-a. No, pred kamerama tek danas: ”Brojni su procesi već dovedeni do kraja, neki još traju, a sigurno ima i onih koji nisu do kraja istraženi niti procesuirani. Smatram da je to zadaća kojom se te institucije trebaju baviti”.

U Sotinu – susret Ivana Penave i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića. Kamera ih nije zabilježila u velikoj priči. Puno srdačniji Penava je bio s ministrom Medvedom kojeg u Vukovaru – nije bilo.

”Ja sam jučer bio na obilježavanju stravičnog pokolja 40 mještana Široke kule”, rekao je Medvedev.

Osim Penave i zastupnika Culeja – u Vukovar nisu došli ni drugi HDZ-ovi dužnosnici. Dan prije skupa Plenković je rekao da će vidjeti hoće li biti sankcija. No, danas – druga priča.

Na pitanje hoće li biti sankcija za neke iz HDZ-a koji su bili tamo, dogovara: ”Ne vidim zašto”. Ali, HDZ-ov gradonačelnik i šef stranke – i dalje ne komuniciraju.

”Nisam se čuo s premijerom. Očekujem da institucije počnu raditi svoj posao”, kazao je Penava.

Mladen Markač, izaslanik predsjednice u Sotinu je jasan: ”Ne želim niti jučerašnji skup povezati s politikom.”

Iz Vukovara prozivke na račun tužitelja. Evo što su u DORH-u rekli za Dnevnik Nove TV: ”Državno odvjetništvo i nadležna državna odvjetništva nisu zakazala u procesuiranju kaznenih djela ratnih zločina.

Naglašavamo da se svakodnevno poduzimaju mjere i radnje kako bi to procesuiranje bilo još učinkovitije”.

Prema njihovim podacima, u Vukovaru je podignuto 90 optužnica, osuđujućih presuda je 109, a oslobađajućih ili odbijajućih 92. Ukupno – protiv gotovo 400 ljudi pokrenuti su kazneni postupci.

Kuščević se ipak slaže s Penavom: ”Država je trebala više napraviti u procesuiranju ratnih zločina.
Toga je svjesna i ova vlada, ova vlada je pokrenula postupke.”

U Vukovaru nije bilo ni SDP-ovaca. Bivši ministar branitelja Predrag Matić poručuje: ”Ono je jučer trebalo biti tužno, žrtva je trebao biti Andrej Plenković, ali bojim se da je suorganizator ili organizator – žrtva”.

Penava traži i specijalizirane sudove za ratne zločine. I iako premijer navodi da ih Hrvatska ima četiri, to su ipak specijalizirani odjeli na četiri Županijska suda, koji se bave i ostalim zločinima.

VIDEO Penava s prosvjeda u Vukovaru poručio Plenkoviću i ekipi: Uvjetujte sve ove, na razumu utemeljene zahtjeve, ulaskom Srbije u EU

Facebook Komentari