Započela velika vojna vježba svih rodova Hrvatske vojske, »Velebit 18 – Združena snaga«

VELEBIT 18 - ZDRUŽENA SNAGA

Upravo je započela velika vojna vježba Hrvatske vojske, »Velebit 18 – Združena snaga«.

Vježba Velebit 18 – združena snaga je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske koja će se provesti od 13. do 15. listopada 2018. na više lokacija u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata.

U nedjelju slijede vježbe na Vojnom poligonu “Dugi Otok”, gdje će se provesti pomorske operacije

To je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, u kojem će sudjelovati oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov nazočit će u subotu, 13. listopada 2018., u vojarni „Josip Jović“ u Udbini početku vježbe Velebit 18 – združena snaga.

Vježba Velebit 18 – združena snaga je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske koja će se provesti od 13. do 15. listopada 2018. na više lokacija u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata.

U Udbini će se demonstrirati sposobnosti Ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radio uređaji domaće proizvodnje te će se organizirati obilazak Zapovjedništva združenih snaga.

Na Vojnom poligonu Rt Kamenjak u Medulinu danas će se, u sklopu sveobuhvatne združene intergranske vježbe svih postrojbi Hrvatske vojske “Velebit 18 – združena snaga”, odvijati demonstracija i vježba borbenih gađanja.

Na Vojnom poligonu “Žirje” odvijati će se zračni i pomorski desant, a glavni događaj “Velebita 18” slijedi na Vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja, gdje će sudjelovati više desetaka tenkova, oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i vojnih zrakoplova.

Vježba se odvija i na Vojnom Poligonu “Gašinci”, Vojnom vježbalištu “Gakovo” te Vojnom poligonu “Crvena zemlja” kod Knina. U nedjelju slijede vježbe na Vojnom poligonu “Dugi Otok”, gdje će se provesti pomorske operacije, na vježbalištu “Kupa” prikazat će svladavanje vodenih zapreka, a na vježbalištu “Cerovac” sposobnosti potpore oružanih snaga civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja.

Vježba završava u ponedjeljak kada se na Vojnom poligonu “Žirje” odvija zračni i pomorski desant, a glavni događaj “Velebita 18” slijedi na Vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja, na gdje će sudjelovati više desetaka tenkova, oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i vojnih zrakoplova.

Facebook Komentari