Evo što Plenković kaže na rezultate izbora u BiH i pobjedu Željka Komšića

Predsjednik Vlade Republike Hrvatska u ponedjeljak je komentirao opće izbore koji su u nedjelju održani u Bosni i Hercegovini.

“Podržavam održavanje općih izbora, čestitam svima koji su izabrani na različite funkcije. Žao mi je da se i ovaj put ponovio scenarij koji smo već vidjeli. Ponovno smo se zahvaljujući pravnom okviru doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriju Fedearcije biraju predstavnika drugom, odnosno hrvatskom narodu. Mislim da to nije dobro, da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro, da su privrženi za njihovu domovinu, a to je BiH”, komentirao je Plenković.

Hrvatski premijer smatra da je Dragan Čović radio dobar posao te da je za to trebao biti nagrađen.

Mislim da je dosadašnji predstavnik hrvatskog naroda Dragan Čović napravio ključne iskorake, uz podršku i Republike Hrvatske, na putu BiH prema EU. Mislim da je i ta činjenica mogla i trebala biti honorirana. U svakom slučaju nije dobro da se takav scenarij ponavlja. Mi ćemo nastaviti suradnju s institucijama BiH, gajiti dobre i kvalitetne odnose, ali se isto tako zalagati za princip konstituvinosti svih naroda, posebice Hrvata koji su najmalobrojniji, kojima ovakav scenarij kakav smo vidjeli noćas nije ndobar. Niti je po meni dobar za BiH”, rekao je Plenković.

Kako misli sudjelovati s Komšićem koji je u kampanji dosta kritizirao Hrvatsku.

“Vidjet ćemo, neka se prvo konstituiraju vlasti u BiH. BiH je nama susjedna zemlja, puno nas veže, svi naši potezi, posebno ove Vlade, bili su vrlo prijateljski. Podupiremo BiH više nego bilo koja druga članica Europske unije. Većeg, iskrenijeg saveznika među članicama EU BiH sigurno nema”, kazao je Plenković, prenosi N1.

Slavlje u Stožeru SDA, Allahu Akbar i pljesak: U ovoj zemlji se radi po Ustavu, ne po željama Dragana Čovića

Facebook Komentari