VIDEO Pupovac: Klub zastupnika SDSS-a od sada više neće braniti HRT; Zekanović: Tajne službe koriste za unutarstranački obračun

Na početku jutrošnjeg zasjedanja Sabora nekoliko zastupnika zatražilo je stanku, a među njima i SDSS-ov Milorad Pupovac na temu HRT-a i izvanrednog otkaza koju je ta javna medijska kuća dan ranije dala Hrvoju Zovku, novinaru i uredniku HTV-a te predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND).

”HRT je javni servis građana o kojem posebnu brigu vodi Sabor i vrlo često je to bilo temom za ovom govornicom – SDSS je često branio i štitio samostalnost uređivačke politike i pospješivanje uvjeta za njegov rad, no ono što se u posljednje vrijeme događa na HRT-u, veoma nas zabrinjava”, istaknuo je Pupovac, prenosi N1.

https://www.youtube.com/watch?v=yhojYi5dgGI

Podsjetio je da je na HRT-u prije nekoliko dana objavljen navodni demanti da 1945. nije postojao dječji logor što je, kazao je Pupovac, ‘nešto što je samo po sebi nedopustivo i u neskladu s Kaznenim zakonom kada je u pitanju negiranje holokausta, a istovremeno na HRT-u se donosi odluka o izvanrednom otkazu uredniku i novinaru, i to po kratkom postupku jer je ušao u verbalni duel s urednicom.

“Nešto što je trebalo biti riješeno unutar kuće profesionalnim, kolegijalnim razgovorom i sankcijama koje su primjerene toj vrsti ponašanja koje se zbilo između urednice i novinara, završava izvanrednim otkazom, a nešto što je vrijedno pažnje Državnog odvjetništva i nešto što je rezultat kršenja zakona, Ustava i međunarodnih konvencija, to prolazi kao da se nije dogodilo” upozorio je Pupovac i zapitao kakvi su to kriteriji po kojima HRT djeluje.

“Ništa, ujeo vuk magare”, zaključio je i poručio: “Klub zastupnika SDSS-a od sada više neće braniti HRT”. A za to će biti prigode već danas s obzirom na to da bi na saborskom Odboru za medije trebalo biti Godišnje izvješće o radu Nadzornog odora HRT-a te provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a i to iza zatvorenih vrata, a riječ je o javnom novcu, podsjetio je Pupovac.

Grmoja: Osumnjičenom glavnom inspektoru povjerila da istraži prijavu, odnosno povjerila mu je da istraži samu sebe

Stanku je zatražio i Mostov Nikola Grmoja da bi opet upozorio na navodne protupravne isplatae državnog novca u veleposlanstvu u Washingtonu.

“Ako USKOK doista još uvijek nije dostavio rješenje podnositelju kaznene prijave sukladno zakonu, nameće se pitanje, od kud Ministarstvu vanjskih i europskih poslova rješenje USKOK-a? Štoviše, podnositelj prijave tvrdi da je još u siječnju ove godine od tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika zatražio poziv za svjedočenje DORH-u, no DORH ga nije pozvao”, kazao je Grmoja.

https://www.youtube.com/watch?v=sKmOkFcKZpA

Damir Sabljak je sve ranije prijavio i glavnom inspektoru u MVEP-u, no do istrage o navodnim malverzacijama nije došlo, dodao je.

”Jučer zaprimljeni dokumenti potvrđuju da je ministrica Pejčinović-Burić baš tom osumnjičenom glavnom inspektoru povjerila da istraži prijavu, odnosno povjerila mu je da istraži samu sebe. Nakon tako provedene istrage, Ministarstvo je priopćila da, citiram: ne postoje elementi za pokretanje postupka zbog povrede službene dužnosti protiv državnih službenika u Ministarstvu, zaključen citat”, kazao je Grmoja.

Mrak Taritaš: Divjak je uništila kurikularnu reformu

Stanku je zatražila i GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš, koja je govorila o kurikularnoj reformi: “Ako se kreće u neki projekt – treba mu dati priliku, ali nakon godinu dana projekta ‘Škola za život’ vidimo kako izgleda kad se nešto pošto-poto želi napraviti”, upozorila je Mrak Taritaš i podsjetila da su nakladnici morali raditi udžbenike po nedovršenim kurikulima te da edukacija nastavnika nije bila dovoljna.

Kroz projekt ‘Život za školu’ ministrica obrazovanja Blaženka Divjak uništila je cjelovitu kurikularnu reformu, ‘Život za školu’ je poput tajfuna poharala cjelovitu kurikularnu reformu’, zaključila je Mrak Taritaš.

Nadovezavši se na HDZ koji je zatražio stanku da bi čestitao Dan policije, SDP-ov Ranko Ostojić se osvrnuo na rad policije i upozorio da se “ne može se pričati o sigurnoj zemlji u kojoj su oružani obračuni postali svakodnevnica. Prave brojke o stopostotnom povećanju samoubojstva bi trebale zabrinuti ovaj Sabor. Istina je također da su pancirke za policiju iznajmljene, nisu kupljene”.

Zekanović: Ministre Božinoviću, tko pušta ove informacije medijima da kao u sapunicama možemo pratiti što se događa u aferi SMS?

HRAST-ov Hrvoje Zekanović poručio je da “imamo novu aferu – zovemo je “SMS afera” – “ključno pitanje je kako je moguće da tajne službe daju ključne povjerljive informacije medijima”.

“Ministre Božinoviću, tko pušta ove informacije medijima da kao u sapunicama možemo pratiti što se događa u aferi SMS?”, zapitao je sa saborske govornice Zekaović i dodao: “Je li to moguće u nekoj normalnoj državi? ”

Zašto se obavještajne službe ne bave pitanjima sigurnosti, također je upitao.

“Moja je sumnja da se s najvišeg vrha države – zna se na kog mislim – da se informacije puštaju – imamo situaciju da se tajne službe koriste za unutarstranački obračun”, smatra Zekanović i dodaje: “SDP se raspada, a vidimo da imamo sličnu agendu i u HDZ-u, no ovdje se stvari rade perfidinije”.
https://www.youtube.com/watch?v=F3dQMlTZEpI
Osvrnuo se i na prosvjed u Vukovaru kazavši kako je “siguran da u njemu nema agende i da je to Penava napravio kao iskreni domoljub”. “Ali, pogriješio je u jednoj stvari – zamjera institucijama njihov nerad, a podržava ih pa nakon sastanka s ministrom Božinovićem podržava premijera”.

“Zamjeram to i kolegama iz HDZ-a koji su bili protiv Istanbulske konvencije, a podržavaju i dalje”, istaknuo je HRAST-ov zastupnik i upozorio vukovarskog gradonačelnika: “Penava, sitzuacija je malo shizofrena, odlučite se!”

Što se tiče otkazivanja Igara HVIDRA-e , kazao je da mu je žao zbog podjela među udrugama, ali i “čestitao na promptnoj reakciji” dometnuvši: “Mislim da će premijer njome biti jako zadovoljan”.

Porezna reforma u Saboru

Sjednica Sabora je nakon stanke nastavljena dopunom dnevnog reda u koji će biti uvršten Vladin prijedlog porezne reforme, odnosno paket izmjena i dopuna devet zakona koji se tiču poreza, nakon čega će zastupnici raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, prenosi N1.

Share This Article