VIDEO Vatrogasni zapovjednik: Neće ovo na dobro, gori na Pelješcu, gore kuće u Stankoviću i Orebiću, stiže vojska u pomoć

Malo poslije 8.00 sati buknuo je velik požar na Pelješcu, pokraj Orebića, u predjelu Mokalo. Gori borova šuma i makija. Zbog požara je zatvoren promet cestom DC414. Zbog jakog vjetra požar se razbuktao, a vatra je došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu (40 osoba). Gore kuće u Stankoviću i Orebiću.

HRT javlja da su izgorjele dvije kuće u mjestu Mokalo te dvije kuće u Stankovićima.

Turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište u Orebiću.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj. Ranije su na teren bila upućena 2 kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ukoliko bura popusti, javlja HRT.

Vatra zahvatila kuće

U mjestu Stanković vatra je zahvatila kuće. ‘Neće ovo na dobro’, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. Simović je kazao za N1 da je vatra došla do grada Orebića i da gore kuće, te da avioni ne mogu gasiti iz zraka zbog vjetra.

“Situacija na požaru u Orebiću nije dobra i požar je još aktivan. Došao je do ulaza u samo mjesto Orebić i tu se doslovce borimo za svaku kuću”, rekao je Simović te dodao da je “požarom zahvaćeno nekoliko kuća u mjestu Stankovići”.

“Vatrogasci se bore i to je u pravom smislu riječi pakao”, rekao je Simović te dodao da zračne snage ne mogu letjeti zbog bure. “Bit će sigurno ovdje još borbe”, kazao je Simović.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1 potvrdio je da se požar proširio prema Orebiću. Situacija je vrlo ozbiljna, vjetar je jak, mnogo je dima, stanje je teško.

“Oko 8 sati buknuo je požar na području Orebića uslijed jake, jake bure i nepristupačnog terena proširio se i prema gradu Orebiću”, rekao je Tucaković te dodao da su na terenu sve snage iz Dubrovačko-neretvanske županije. Rekao je da će na teren biti poslani i vatrogasci iz splitsko-dalmatinske i šibensko-kninske županije, a u pripravnosti je i 100-njak vatrogasaca s kontinenta koji će biti u pripravnosti. “Situacija je dosta ozbiljno, puno je dima. Evakuirani su dva kampa i mjesto Mokalo. Požar se širi, puno je dima i dosta je situacija teška”, kazao je Tucaković. “Vatrogasci su od jutra dolje. Situacija je veoma teška. Molimo građane za suradnju i da slušaju upozoreja nadležnih službi”, rekao je Tucaković i dodao da su cijelo vrijeme u kontaktu s vojskom.

U gašenje požara poslana je i vojska. ‘Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan Canadair CL-415 te jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućeni su u utorak, 25. rujna 2018. godine na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji’, objavljeno je iz MORH-a.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Facebook Komentari