Šef HND-a Hrvoje Zovko dobio otkaz na HRT-u, presudila mu Istanbulska konvencija

Hrvatska radiotelevizija danas je donijela odluku o prekidu radnog odnosa s jednim od svojih zaposlenika, a neslužbeno doznajemo da je riječ o novinaru i bivšem uredniku na HTV-u Hrvoju Zovku, javlja Jutarnji list

Podsjetimo, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić ranije je potpisao nacrt odluke o izvanrednom otkazu zbog, kako se navodi u obrazloženju, osobito teških povreda obveza iz radnog odnosa te uvreda i prijetnji urednici Informativno-medijskog servisa HTV-a (IMS) Katarini Periši Čakarun.

Kako danas navodi HRT u priopćenju, ‘razlog za izvanredni prekid radnog odnosa je teška povreda Općih pravila o radu i ponašanju koja se sastojala od niza upućenih uvreda, nedoličnog ponašanja, krajnje neprimjerenih i neprofesionalnih izjava, izvan granica onoga što se smatra kolegijalnom i pristojnom komunikacijom. Ispad se dogodio u službenim prostorijama HRT-a tijekom radnog vremena.

Navedeni zaposlenik povrijedio je niz odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a koja jasno zabranjuju neprimjereno ponašanje prema kolegicama i kolegama, verbalnu ili fizičku agresivnost te bilo kakvo ponašanje kojim bi jedan ili više zaposlenika ponižavali i zlostavljali drugog zaposlenika. Neprimjereno verbalno nasilje potvrdilo je nekoliko svjedoka’, navodi se u priopćenju.

‘Istanbulska konvencija nasiljem nad ženama smatra sva djela rodno utemeljenog nasilja. Nažalost, ponašanje navedenog zaposlenika potpada pod spomenutu definiciju. Riječ je o svjesnom i namjernom aktu koji je išao protiv psihološkog i fizičkog integriteta druge osobe. Na HRT-u ne može biti mjesta bilo kakvom nasilju, bez obzira o kome je riječ’, ističe se.

HRT u priopćenju ističe, zbog nekih medijskih napisa koji insinuiraju da je postupak protiv bivšeg zaposlenika iniciran njegovom navodnom ostavkom i upozoravanjem na cenzuru u programima HRT-a, kako se ni u kojem slučaju na HRT-u ne provodi nikakva cenzura niti je u ovom slučaju bilo o tome riječi, prenosi Jutarnji list.

Potres na Prisavlju: Novom šefu HND-a Hrvoju Zovku prijeti izvanredni otkaz na HRT-u, žestoko se posvađao s kolegicom

Share This Article