Plenković o Brkiću i SMS-ovima: Nisam ga uspio dobiti na telefon, očekujem da se istraži sve do kraja

Premijer Andrej Plenković je, nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, odgovarao na pitanja novinara, prenosi N1.

Upitan je misli li da Milijan Brkić stoji iza prosvjeda u Vukovaru.

“Tu smo u petak rekli vrlo jasan stav stranke, dakle, to je da, što se tiče inicijative gradonačelnika Penave, oko istraživanja ratnih zločina, procesuiranja, nadležna tijela koja su samostalna i neovisna, tu prije svega mislim na Državno odvjetništvo, na policiju, na specijalizirane timove državnih odvjetništava, četiri suda, trebaju intenzivirati rad, osobito u vezi Vukovara i osobito u vezi Ovčare. Danas sam imao susret s majkom Jean-Michelea Nicolierea, jednog od branitelja koji je ubijen na Ovčari, koji je bio francuski državljanin, dragovoljac. Razgovarali smo o tome kako je posebna radna skupina u okviru MUP-a ustrojena početkom ove godine i kako intenzivno radi na temelju svih ovih informacija koje su dosad prikupljene, kako bi se utvrdilo gdje se nalaze grobovi onih koji su ubijeni na Ovčari, a nisu identificirani u dosadašnjim aktivnostima u tom pogledu”, rekao je Plenković.

“Što se tiče eventualne manipulacije ili zlouporabe prosvjeda, mislim da smo tu također bili sasvim jasni. Stav HDZ-a je da HDZ kao stranka ne stoji iza tog prosvjeda, to je prije svega, koliko ja razumijem, apel gradonačelnika Penave, s obzirom na sve žrtve koje su se dogodile u Vukovaru i na jedno ozračje gdje ta vrsta neprocesuiranja tih zločina predstavlja problem”, rekao je Plenković.

Na pitanje zašto je Branimir Glavaš prozvao Brkića, Plenković je rekao da se nije čuo ni s jednim od njih dvojice.

“Ja se nisam čuo ni sa Brkićem, on je bio na putu, pokušao sam ga dobiti prije sat vremena, nisam ga dobio. Što se tiče gospodina Glavaša, razgovarat ćemo na idućem sastanku kad ga vidim, ali koliko sam ja pročitao tu izjavu, riječ je o nekim aktivnostima otprije četiri do pet godina, tako da ne vidim točno kako govori o ovoj poveznici”, rekao je Plenković.

Na pitanje vidi li povezanost Brkića i najnovije afere o koju USKOK istražuje, a tiče se krivotvorenih poruka, Plenković je rekao:

“Sjećate se da je prije otprilike pola godine došlo i do određene informacije da su i neki navodni SMS-ovi između mene i tadašnje potpredsjednice Vlade bili predstavljeni kao neki jako važan dokaz, to se moglo i bez da ste nekakav forenzičar modernih tehnologija shvatiti da je riječ o fabriciranim informacijama, što se i ispostavilo. Sve u vezi ove afere očekujem od nadležnih tijela da sve istraže, apsolutno sve istraže.”

Ponovno se dotaknuo prosvjeda u Vukovaru.

“Nacionalna razina HDZ-a ne stoji iza toga, imali smo vrlo jasan zaključak Središnjeg odbora. Penava jest član HDZ-a, živi u Vukovaru, možemo reći živi sa problemom o kojem se radi, i iz toga kuta imamo određeno razumijevanje za tu inicijativu. Ono što ne želimo, i tu smo sasvim jasni, da ne dođe do bilo kakve zlouporabe i manipulacije ovim prosvjedom”, rekao je Plenković.
Odluku Hvidre da Sportske igre neće održati 13. listopada, kad je zakazan i prosvjed u Vukovaru, Plenković je kazao da još nije vidio.

“Očekujem od kolege Đakića da nešto kaže o tome”, rekao je Plenković.

“Ne znam što je Penava odlučio, iskoristiti Hvidru ili ne. Hvidra donosi svoje odluke gdje će biti njihove Sportske igre, kada će biti i u kojem gradu, to nisu stvari o kojima su se konzultirali sa mnom niti kao s predsjednikom Vlade niti kao s predsjednikom HDZ-a”, rekao je Plenković.
Glavna tema Kluba bila je priprema sjednice Hrvatskog sabora, srijeda, četvrtak, petak. Dominantna tema bit će u četvrtak, a to je predstavljanje devet zakona iz paketa porezne reforme. Zato je večeras tu i ministar Marić, zadužen da zastupnicima približi ovu temu, kako bi mogli argumentirano raspravljati u četvrtak, rekao je Plenković.

Kuščević zaprijetio Brkiću i Karamarku oko priče s falsifikatorom Vargom: HDZ neće tolerirati ponašanja koja bi nanosila štetu stranci

Facebook Komentari