U švicarskom kantonu St. Gallen na referendumu izglasana zabrana prekrivanja lica u javnosti, svi misle da je to protiv muslimana, ali su u zabludi, evo tko je najviše kažnjavan u drugom kantonu koji je zabranu izglasovao ranije

Referendum u kantonu St. Gallen. Švicarski glas za “zabranu Burke”, piše njemačka N-TV.

Rezultat referenduma je jasan: U švicarskom kantonu St. Gallen, jasna većina podržava zakonske zahtjeve protiv skrivanja lica. Zabluda je da zabrana pogađa samo muslimane, više pogađa nogometne navijače, objašnjava N-TV.

U Švicarskoj je St. Gallen drugi kanton koji je uveo zabranu skrivanja lica u javnosti nakon Tessina. U medijima se priča o zabrani burke jer se kao namjerava spriječiti prikrivanje lica muslimanskih žena.

Na referendumu o uvođenju zabrane, ovoga vikenda je glasovalo 66,65 posto za zabranu prekrivanja lica u javnosti. Kanton se nalazi na sjeveru Švicarske na obali Bodenskog jezera i ima oko 500.000 stanovnika.

Kanton Tessin na jugu 2016. godine bio je prva regija u Švicarskoj koja je uvela zabranu prekrivanja lica. Prema riječima vlasti, u prve dvije godine bilo je manje od 50 slučajeva kršenja tog zakona. U 90 posto tih slučajeva kažnjeni su – maskirani nogometni navijači.

Desničarski političari već dugo traže glasovanje na nacionalnoj razini o zabrani skrivanja lica, što bi se tada trebalo odnositi na cijelu Švicarsku.

Postoje i glasovi u Njemačkoj koji, iz raznih razloga, zagovaraju uvođenje zabrane prekrivanja lica. Danska je zabranila burke i nikabe od svibnja. U Austriji lica moraju biti otkrivena već gotovo godinu dana, piše N-TV.

Facebook Komentari