Dvoje američkih psihologa istražili su zbog čega su neki brakovi osuđeni na propast. Majstori i katastrofe

Dvoje američkih psihologa istražili su zbog čega su neki brakovi osuđeni na propast, a neki odolijevaju svim izazovima.

Američki psiholozi John i Julie Gottman napravili su opsežnu studiju sa 130 parova kojoj je glavni cilj bio otkriti zašto su neki brakovi osuđeni na propast, dok drugi uspijevaju odoljeti svim izazovima, piše Zadovoljna.hr.

Poslali ste supruga u trgovinu po hranu i sredstvo za pranje suđa. Suprug je kupio sve namirnice osim sredstva za pranje suđa. Kako ćete reagirati?

Američki psiholozi John i Julie Gottman tvrde da odgovor na ovo pitanje može otkriti hoćete li biti u sretnoj vezi i braku ili ćete prekinuti s voljenom osobom.

Parovi su prema tim opažanjima podijeljeni u dvije skupine: majstore (masters) i katastrofe (disasters). John i Julie Gottman kontaktirali su s ispitanicima nakon šest godina i bez velikog iznenađenja spoznali da su majstori ostali u braku, dok su katastrofe prekinule svoje veze.

Bračni majstori pokazivali su dvije ključne karakteristike koje druga grupa nije posjedovala: velikodušnost i ljubaznost. Takav tip ponašanja jača povezanost između parova te se stvara atmosfera zahvalnosti u kojoj je ugodno provoditi vrijeme.

Bračne katastrofe obično su reagirale grubo i nezainteresirano, fokusirale su se na negativne karakteristike partnera te su zaboravljale istaknuti dobre stvari u vezi, što je stvorilo atmosferu nezadovoljstva.

Vratimo se na prvo pitanje iz teksta. Kako ste na njega odgovorili: s velikodušnošću ili grubošću?

John i Julie Gottman napominju da je zabranjeno obraćati se partneru općim generalizacijama poput “ti uvijek zaboravljaš kupiti stvari u dućanu”, “nikad me ne slušaš” i slično.

Budite velikodušni svaki dan.

Facebook Komentari