PRIJENOS Deveta sjednica Sabora, 38 zastupničkih pitanja

Hrvatski sabor počeo je jesensko zasjedanje. Utvrđeno je da postoji kvorum. Zastupnici su se vratili nakon dvomjesečne stanke u svoje klupe.

Na Aktualnom prijepodnevu, kojim počinje deveta saborska sjednica, bit će 38 zastupničkih pitanja. Prvi je na redu HRAST-ov Hrvoje Zekanović, a slijede ga dva SDP-ovca Mihael Zmajlović i Željko Jovanović, dok će posljednje pitanje imati priliku postaviti HDZ-ov Mato Čičak.

Deveta sjednica trajat će do 31. listopada, nakon čega slijedi stanka, a Sabor s radom nastavlja 14. studenog sve do ustavne stanke 14. prosinca.

Hrvatski sabor počeo je jesensko zasjedanje. Utvrđen je dnevni red, a ustanovljeno je i da postoji kvorum.

Prije aktualnog prijepodneva je Miro Bulj (MOST) zatražio stanku a u vezi izjava premijera Andreja Plenkovića da neće sazvati tematsku sjednicu u vezi s ratnim zločinima. Premijer omalovažava parlament, kazao je među ostalim Bulj, a predsjednik Sabora kazao mu je da mu daje opomenu jer da neće dozvoliti da se na ovakav način krši Poslovnik Hrvatskog sabora.

Potom je Željko Jovanović (SDP) upitao u kojem roku premijer i ministri moraju odgovarati na zastupnička pitanja. Jandroković je rekao da Vlada zna kako mora odgovarati na pitanja i da im je on to već i rekao.

Hrvoje Zekanović rekao je da nastupa u ime stranke HRAST. Osvrnuo se na pristupne pregovore Srbije EU. Što je Vlada napravila i što će napraviti po pitanju sukcesije bivše države, granica, statusa hrvatske nacionalne manjine, nestalih u Domovinskom ratu, priznjavanja agresije na Hrvatsku te ratne odštete. Hoćete li se isto ponašati pri ulasku Srbije u EU, kao što ste se ponašali pri ulasku Srpske napredne stranke u Europsku pučku stranku, upitao je Zekanović.

I ova Vlada i ranije vlade rade na nizu otvorenih pitanja, kazao je Plenković. Imali smo niz sastanaka, dodao je i napomenuo da u pitanju manjina Hrvatska i Srbija imaju sporazum iz 2003. koji regulira status manjina. Mi želimo da prava Hrvata u Srbiji, kojih tamo nažalost ima samo oko 57.000, a bilo ih je 4x više prije 20 i nešto godina, da budu na razini kako Hrvatska štiti prava srpske manjine u Hrvatskoj. Mislim da ih mi štitimo dobro i kvalitetno, kazao je između ostalog.

Plenković Bernardiću: Gledam iza vas da mi ne bi neki krupni kapitali ili uvozni logi naudili. Vidimo samo sitni SDP

Davor Bernardić (SDP) kazao je da je pala industrijska proizvodnja, slabija je turistička sezona, najavljeno je gašenje Rafinerije Sisak, a eskaliralo je i u Uljaniku jer ste dvije godine gurali probleme pod tepih. U Hrvatskoj žmirite pred rastućim fašizmom, a u obrazovanju se provodi reforma bez udžbenika i računalne opreme. Posebno me brine stanje u zdravstvu. Jeste li ikakvu reformu napravili u zadnje dvije godine, rekao je između ostalog.

Zahvaljujem gospodine Bernardiću i gledam malo iza vas da mi ne bi neki krupni kapitali ili uvozni lobi nešto naudio, ali vidim samo sitni SDP i jedan grintavi gremij ljudi koji vas napušta svakoga dana, rekao je Plenković te potom govorio o turizmu i rekao da je podignuta prosječna i minimalna plaća, rapidno je smanjen javni dug, smanjena nezaposlenost…

SDP može imati svojih problema ali nikada nećemo pljačkati Hrvatsku, poručio mu je Bernardić nazivajući mirovinsko reformu velikom prodajom magle. Ustvrdio je i kako je Plenkovićeva cijela karijera nastaviti svoje briselske ambicije.

SDP-ovci razvukli “popis pregleda uspjeha ministra Kujundžića”

Željko Jovanović (SDP) SDP-ov zastupnik Željko Jovanović premijeru je posebice zamjerio zbog stanja u Uljaniku i 3. maju, ali i zbog lošeg stanja u zdravstvu. Niti je SDP sitan, niti su SDP-ovci grintavi. Svatko ima svoje probleme i mi ćemo ih riješiti bez vašeg podbadanja, poručio je Plenkoviću Jovanović.

Ustvrdio je i kako je premijeru u Uljaniku bila važnija besprijekorna frizura od kršenja zakona pa nije stavio zaštitnu kacigu. Prozvao ga je i za sudbinu 3. maja koji je pred kolapsom te zatražio pisani odgovor.

Podsjetio je na program Vlade koji predviđa da će građani imati solidarno sveobuhvatno zdravstvo, svima dostupnu zdravstvenu zaštitu. Je li zaista tako i je li zdravstvo dostupnije i kvalitetnije?, pitao je Jovanović.

Ta difamacija i govorenje neistina o Uljaniku i 3. maju koje dolazi od vas i nekih drugih oporbenih zastupnika iz tih dviju županija je toliko bahata, bezobrazna i nekorektna, uzvratio je Plenković.

Cijela ova finacijska godina, kazao je, funkcionira zahvaljujući ovoj ovdje vladi.
Što se tiče zdravstva, za Pulu ide se dalje s gradnjom bolnice, za Rijeku donešene su odluke, za unaprijeđenje skrbi majke i djece, diljem Hrvatske ogromne investicije, nabrajao je. Provjerite koliko je projekata za ove vlade napravljeno. Više nego vaše, poručio mu je premijer.

SDP-ovci u sabornici s transparentom ‘uspjeha’ ministra Kujundžića

Upravo ste dezinformirali javnost, država je najveći pojedinačni vlasnik Uljanika, zabadali ste glavu u pijesak a sada pokušavate prodavati maglu, a za 3. maj ne radite ništa i on je pred potonućem, uzvratio mu je Jovanović. SDP-ovci su potom razvuki veliki transparent sa popisom, kako su rekli pregleda uspjeha sjajnog ministra Kujundžića, navodeći primjer čovjeka koji je za pregled naručen 28. siječnja 2021., prenosi HRT.

Facebook Komentari