U Londonu Todorić dobio odgodu izručenja, podebljao je i odvjetnički tim suprugom bivšeg britanskog premijera

Visoki sud u Londonu u četvrtak je odlučivao o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj, odnosno o mogućnosti da se na tu odluku žali. Ročište je počelo oko 11:30 po hrvatskom vremenu, a Todorić je, između ostalog, podebljao svoj odvjetnički tim suprugom bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira – i dobio odgodu.

Danas su bila moguća tri scenarija. Najgori za Ivicu Todorića je odluka o izručenju Hrvatskoj. Druga opcija je, ako je mogu tražiti odvjetnici jer su novi u slučaju, odgađanje današnjeg ročišta. I treći, onaj scenarij koji priželjkuje Todorić, da mu sudac dozvoli da pokrene žalbeni postupak.Ivica Todorić u pratnji odvjetnica Cherie Blair i Jadranke Sloković stigao je na sud.

Uz Cherie Blair, Todorića zastupa i poznati odvjetnik James Hines, stručnjak za obranu u slučajevima gospodarskih prijevara i izručenja. Posebno se specijalizirao i za trgovačko pravo te za međunarodne slučajeve.

Hines je sudu objasnio da je preuzeo slučaj prije 48 sati, traži dodatno vrijeme. Tvrdi da je hrvatski nalog izdan u okviru istrage i da ga se ne smije tretirati kao uvjet za suđenje, kaže da je posrijedi politički progon u Hrvatskoj. “Vjerujemo da visoko rangirani političari u Hrvatsku utječu na ovu istragu. Tražim 28 dana za pripremu novih materijala, rekao je Hines i potom opisao Aferu Hotmail.

Todorić je dobio odgodu od 28 dana (15. listopada), do tada obrana mora napraviti skicu novih dokaza.

—————————————————————————————————————————————–

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je u četvrtak prije sjednice Vlade kako bi jedino normalno bilo da Ivica Todorić budu izručen Hrvatskoj i brani se ovdje pred sudom. “Jedino normalno je da dođe ovdje u Hrvatsku, da bude izručen i da ako nije kriv da se brani pred sudom. To što je on tamo gdje je, dovoljno govori o onome što on osjeća prema svemu”, kazao je prilikom ulaska u vladu.

Kako javlja N1, danas su moguća tri scenarija. Najgori za Ivicu Todorića je odluka o izručenju Hrvatskoj. Druga opcija je, ako je mogu tražiti odvjetnici jer su novi u slučaju, odgađanje današnjeg ročišta. I treći, onaj scenarij koji priželjkuje Todorić, da mu sudac dozvoli da pokrene žalbeni postupak, a u tom slučaju riječ je o procesu koji može trajati mjesecima.

‘Todorić je u paničnom strahu od zatvora i želi svim snagama izbjeći Remetinec. Navodno postoji mogućnost da izbjegne izručenje i temeljem zdravstvenih razloga’, rekao je Boris Rašeta, novinar 24 sata i Expressa u Novom danu.

‘Kako bi si osigurao pokretanje žalbenog postupka, Ivica Todorić angažirao je ovako jak odvjetnički tim. Očito je odlučio iskoristiti sva ‘oružja’ koja ima na raspolaganju kako bi što duže ostao u Velikoj Britaniji’, javlja N1 iz Londona.

Todorić danas na sudu ne može govoriti. N1 saznaje i da će odvjetnički tim Ivice Todorića predočiti nove dokaze i zatražiti da se oni posebno razmotre u procesu izručenja koji se vodi.

Ivicu Todorića danas na sudu u Londonu zastupa Cherie Blair (profesionalno poznata i kao Cherie Booth), supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira te jedna od najpoznatijih svjetskih odvjetnika za ljudska prava.

Uz Cherie Blair, Todorića zastupa i poznati odvjetnik James Hines, stručnjak za obranu u slučajevima gospodarskih prijevara i izručenja. Posebno se specijalizirao i za trgovačko pravo te za međunarodne slučajeve.

Što je rekao Todorić

Pobjegao je u London, protivio se izručenju – a sada Ivica Todorić već u nekoliko navrata nagovještava moguć dobrovoljni dolazak. No, ne objašnjava baš kako niti znači li to da će na očekivanom ročištu povući neki konkretan potez.

“Ja ću se vratiti, nastojat ću neku muziku organizirati kad dođem i ako ću moći da otpjevamo jednu pjesmu kumu Plenkoviću i njegovima. Mislim da će se brzo vidjeti kakav su tim napravili, da će se sve raščistiti i da se neće raditi pod pritiskom”, kaže Ivica Todorić.

Bošnjaković: U Hrvatskoj bi mogao biti vrlo brzo
Ne bude li nepredviđenih poteza, a mogući su i oni koji bi priču ubrzali, kao i oni kojima bi se eventualno pokušalo dobiti na vremenu, i London Todorića pošalje kući – u Hrvatskoj bi mogao biti vrlo brzo”, kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

“Pa nekako u cijelom postupku sve što se događa u Londonu vodi prema tome da bi mogao biti izručen, i ja moram priznati da to očekujem, a ako dođe do toga, onda je to stvar tehnike kako to izrealizirati između našeg MUP-a i njihovog”, kaže ministar.

Na pitanje kad bi to moglo biti, odgovara: “Vrlo brzo, to je isto stvar tehnike, je li to 10 ili 20 dana nemojte me za riječ uzeti, Ministarstvo pravosuđa nije za to nadležno.”

Facebook Komentari