Brkić na otvaranju konzulata u Livnu: Nama danas treba biti jedan od najvažnijih prioriteta zaustaviti trend iseljavanja Hrvata i stvoriti uvjete za pristojan i dostojanstven život u obje naše domovine

Hrvatska je danas otvorila konzulat u Livnu, a o tome se na fb-u oglasio Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

[ MORAMO BEZUVJETNO VOLJETI SVOJ NAROD I NAŠE DVIJE DOMOVINE ]

Od iznimne je važnosti za Hrvate u BiH otvaranje Konzulata RH danas u Livnu, kao i nedavno u Vitezu, jer je naša trajna, ustavna, ali poglavito emocionalna obveza kontinuirano brinuti o Hrvatima u BiH. Bez Hrvata u BiH i njihova opstanka i ostanka, nema budućnosti ni BiH niti Hrvatske.

Mi smo jedan narod s dvije domovine, a pitanje ravnopravnosti i opstojnosti Hrvata u BiH mora nam biti prioritetna zadaća i cilj te jedno od ključnih vanjskopolitičkih pitanja na kojem moramo ustrajati. Hrvatska snažno podržava cjelovitost i europski put BiH, a jedan od temeljnih preduvjeta je jednakopravan položaj bosanskohercegovačkih Hrvata te uvažavanje činjenice da Hrvati u BiH žive kao konstitutivan narod.

BiH se danas susreće s istim problemom iseljavanja Hrvata, kao i Hrvatska. Nama danas treba biti jedan od najvažnijih prioriteta zaustaviti taj trend i stvoriti uvjete za pristojan i dostojanstven život u obje naše domovine. U posljednjih nekoliko godina više od 250.000 Hrvata napustilo je Hrvatsku i BiH, od čega ih je trećina iz BiH.

Zato mi je danas veliko zadovoljstvo biti u Livnu i sretan sam što otvaramo Konzulat RH, u gradu gdje se 1992. godine u obrambenom i pravednom Domovinskom ratu branila i cjelovita BiH i naša Hrvatska. Ovaj događaj je od velikog značaja i pozitivno svjetlo za naš narod u BiH i njegove potrebe, a naša je trajna obveza da se borimo još jače i još više za interese Hrvata u BiH.

Mi kao političari, koji predstavljamo hrvatski narod i u Hrvatskoj i u BiH, moramo preuzeti odgovornost i biti dostupni i služiti onima koji su nas izabrali te se boriti jače za tvoj narod.

Moramo iskreno i bezuvjetno voljeti svoj narod i naše dvije domovine – Hrvatsku i BiH!, napisao je Brkić.

Facebook Komentari