Ruski ministar gospodarstva pred domaćim i svjetskim medijima priznao osjetan pad tečaja rublje, te slabljenje gospodarstva. Kremlj je lagao!

Maksim Stanislavovitš Oreškin i Vladimir Vladimirovič Putin

Nove sankcije Sjedinjenih Američkih Država protiv Ruske Federacije pritisnut će tečaj rublje i potaknti odlijev stranog kapitala u idućih dvanaest mjeseci, izjavio je ruski ministar gospodarstva Maksim Stanislavovitš Oreškin, priznajući da će Moskva morati sniziti projekcije gospodarskog rasta.

On je jedan od prvih vladinih dužnosnika koji je pred domaćim i svjetskim medijima priznao da će posljednja runda američkih sankcija i mogućnost novih uzeti danak ruskom gospodarstvu, nakon što je najveći pad tečaja rublje od 2016. godine Kremlj lažno pripisao poremećajima na tržištu.

Američko ministarstvo financija uvelo je u utorak sankcije različitim ruskim kompanijama, a u srijedu stupaju na snagu one koje je amrički Department of State najavio ranije ovoga mjeseca.

“Pitanje sankcija, kriza u Republici Turskoj, stalni problemi u Argenitini i Brazilu, sve to će zasigurno utjecati na rusko tržište”, prenosi britanski Reuters riječi ruskog ministra gospodarstva, Maksima Stanislavovitša Oreškina novinarima.

Rublja je u srijedu pala na najnižu razinu u posljednje dvije godine, jer su trgovci valutama uračunali rizik od mogućih novih sankcija SAD-a i jer su akcije ruske središnje banke koja kupuje devize već pokazale negativne posljedice.

Američko ministarstvo financija uvelo je u utorak sankcije različitim ruskim kompanijama, a u srijedu stupaju na snagu one koje je amrički Department of State najavio ranije ovoga mjeseca.

Maksim Stanislavovitš Oreškin je rekao da će ruska rublja dodatno oslabiti u idućih dvanaest mjeseci, a gospodarski rast će biti osjetno manji od ranijih projekcija.

“Vjerojatno ćemo smanjiti projekciju rasta BDP-a s 1.9 na 1.8. Promjene će biti uglavnom kozmetičke”, rekao je Maksim Stanislavovitš Oreškin.

Maksim Stanislavovitš Oreškin je rekao da će ruska rublja dodatno oslabiti u idućih dvanaest mjeseci, a gospodarski rast će biti osjetno manji od ranijih projekcija.

Po njegovim riječima, strani investitori obveznice ruske vlade, poznate kao OFZ, vjerojatno neće rasprodavati, jer su zbog prijetnje sankcijama već jako mnogo izgubile na svojoj vrijednosti.

“Pitanje sankcija, kriza u Republici Turskoj, stalni problemi u Argenitini i Brazilu, sve to će zasigurno utjecati na rusko tržište”, rekao je ruski ministar Maksim Stanislavovitš Oreškin

Ministar gospodarstva Ruske Federacije Maksim Stanislavovitš Oreškin naglasio je i to da će inflacija premašiti očekivanja zbog slabe rublje i loše žetve žita.

Inače, Ruska Federacija je zemlja čije je cjelokupno gospodarstvo – krajnji temelj nacionalne moći – manje od gospodarstva Kanade, južne, Republike Koreje i Italije. O gospodarstvima SR Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Francuske je suvišno govoriti. Poznato je kako su već prošle godine, te u proljeće ove godine u nekoliko navrata, u mnogim tvrtkama diljem Ruske Federacije djelatnicima snižene plaće te je time pao sandrad ruskim građanima takozvanog srednjeg sloja, a čini se da će se trendovi smanjenja plaća u Ruskoj Federaciji i dalje nastavljati u 2019. godini. (Theo Ljubić, Reuters, Bloomberg)

Facebook Komentari