Međunarodna koalicija predvođena SAD-om očekuje dugu i tešku konačnu bitku s tzv. Islamskom državom

Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv takozvane Islamske države u Republici Irak i u Sirijskoj Arapskoj Republici očekuje “dugu i tešku borbu” kako bi porazili borce ove grupe u njihovom jedinom preostalom uporištu u Siriji, rekao je glasnogovornik koalicije Sean Ryan.

Međunarodna koalicija, kodnog naziva “Inherent Resolve” (Nepokolebljiva odlučnost), priprema posljednji udar kako bi porazila takozvanu Islamsku državu u donjem dijelu doline rijeke Eufrat, u blizini iračke granice, gdje je još 1.500 boraca IS-a, rekao je on.

“Bit će to teška borba i vjerujemo da će Islamskoj državi to biti posljednja borba”, kazao je Sean Ryan, a prenosi njemačka novinska agencija DPA.

“Već znamo da postavljaju improvizirane eksplozivne naprave. Vjerujemo da će biti i korištenja samoubilačkih eksplozivnih prsluka”, napominje Sean Ryan te dodaje kako će koalicija svejedno poraziti IS, jer “imamo brojniju vojsku i veće vojne sposobnosti”.

Poruka al-Baghdadija

Napredak u borbi s takozvanom Islamskom državom se usporio uslijed nazočnosti velikog broja improviziranih eksplozivnih naprava, naglašava Sean Ryan, dodajući kako pokušavaju osigurati sigurnost operativaca za nadzor.

»Propadaju oni koji zaboravljajaju svoju religiju, strpljenje, džihad protiv neprijatelja i obećanje Stvoritelja. A oni koji se drže tih načela ponosni su i nakon nekog vremena pobjeđuju«, rekla je osoba koja se u propagandnoj poruci od 55 minuta predstavila kao Abu Bakr al-Baghdadi, prenosi francuska novinska agncija AFP.

Njegovi komentari dolaze samo dan nakon objave zvučnog zapisa IS-a u kojem islamistički vođa, samoproglašeni kalif Abu Bakr al-Baghdadi navodno poziva svoje pristalice na nastavak borbe.

»Propadaju oni koji zaboravljajaju svoju religiju, strpljenje, džihad protiv neprijatelja i obećanje Stvoritelja. A oni koji se drže tih načela ponosni su i nakon nekog vremena pobjeđuju«, rekla je osoba koja se u propagandnoj poruci od 55 minuta predstavila kao Abu Bakr al-Baghdadi, prenosi francuska novinska agncija AFP.

Sean Ryan je odbacio poruku, uz navode kako je nasljednik al-Baghdadija već prethodno najavljen, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Vjerujemo da je njegovo vodstvo nevažno… Mi smo usmjereni ka uništavanju ostataka takozvane Islamske države. Stoga je nebitno da li je Abu Bakr al-Baghdadi u blizini”, zaključio je Sean Ryan. (Theo Ljubić, DPA, Reuters, AFP)

Facebook Komentari