Strinavić: Ako Vlada svoj propust na socijalnoj zaštiti stanovništva prebacuje na vjerovnika onda nam ta i takva Vlada ne treba!

Pošto jedini, sustavno i analitički već pet godina pratimo što se događa oko Ovršnog zakona, i svega onoga što je proizašlo iz njega, unaprijed nam je bilo jasno bilo da će Plenkovićeve mjere otpisa otprilike završiti kao i one Milanke Opačić, kaže glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić.

I Plenković kao i Milanka Opačić napravili su potpuno istu grešku jer su odluke donosili na osnovu političkih promišljanja neuvažavajući mišljenje struke kao da im je struka klasni neprijatelj. Vlada je uzrok, a blokirani građani su posljedica i svako prebacivanje odgovornosti političara na građane je potpuno promašeno i bezobrazno. Da je u Hrvatsko blokirano 1% građana onda bi mogli govoriti o isključivoj odgovornosti građana, ali kad vam je u zemlji blokiran svaki četvrti radno aktivni stanovnik ili 15% od ukupnog broja radno aktivnog stanovništva onda je jasno vidljivo da je problem u sustavu. Ako Vlada svoj propust na socijalnoj zaštiti stanovništva prebacuje na vjerovnika i građane onda nam ta i takva Vlada ne treba !, drži Strinavić.

Kaže da je Ovršni zakon dobar ako ćemo ga gledati u kontekstu osuđenih kriminalaca,dilera,perača novaca i svih onih koji su kroz pretvorbu i privatizaciju opljačkali ovu zemlju.

No, političari nikad neće priznati svoju odgovornost da su kroz pljenidbene zakone, pogodujući interesnim skupinama, izjednačili građane sa gore navedenima. Dok blokirana sirotinja nema što jesti, ovi drugi uživaju blagodati hrvatskog pravosuđa i svoje blokirane dane provode na stadionu u Rusiji, duhovnoj obnovi u BiH ili Londonu, objašnjava.

Zakoni koje donosi Sabor reguliraju prava i obveze kako građana tako i države, a Ustav se brine da su unutar zakona svi jednaki.
Nije prvi puta da Vlada pogazi Ustav i to će se upravo dogoditi i sa ovim zakonom. Nakon što su premijera odbili telekom operateri,banke, Odbili su ih i neki gradovi i općine. Odbijanje dolazi gdje dužnost župana,gradonačelnika i načelnika obnašaju iz redova oporbe jer nema zakona sa kojim bi ih Plenković natjerao na to. Prema najavama istih, ali koji dolaze iz redova vladajuće stranke, oni će se uključiti u mjere otpisa što će ovaj Plenkovićev zakon odmah napraviti protuustavnim jer jednima oprašta , a drugima ne, kaže glavni tajnik Udruge Blokirani.

Prema najavama, za dva tjedna na snagu će stupiti i Zakon o ovrsi nad novčanim sredstvima. Ovim zakonskonom predviđa se obustava ovrhe nakon tri godine ako se po istoj nije naplatilo ništa. Obustava ne znači prestanak duga jer on i dalje postoji. Vjerovniku se ostavlja mogućnost da u novom postupku može trażiti promjenu modela naplate i ako je dug veći od 20.001 kuna i naplatu prodajom imovine. Da ne bude zabune,ova mjera je postojala i prije u Ovršnom zakonu koju je Orsat Miljenić ukinuo 2014. godine. Dakle, ovrha se obustavlja ali ju vjerovnik može ponovo pokrenuti kad želi.

Ova mjera imala bi smisla samo ukoliko se uvede instrument zastare po prijedlogu udruge Blokirani . Dakle, uvodi se obustava ovrhe nakon tri godine (relativna zastara) ako po istoj nije naplaćeno ništa i ukoliko vjerovnik po istoj u sljedeće tri godine također ne naplati ništa ovrha se briše i po njoj se više ne može pokretati ovršni postupak (apsolutna zastara). Instrument zastare postoji u Općem poreznom zakonu i ne vidim nikakav problem zašto ne bi bio i u Ovršnom. Na kraju. Sve ove mjere nemaju nikakvog smisla ukoliko ne napravimo kvalitetat Ovršni zakon, ukoliko ne promjenimo cijeli set zakona kojima ćemo podizati standard građana. U zemlji u kojoj se raspada zdrastveni i mirovinski sustav izbaciti preko 300.000 ljudi iz ekonomskog sustava može samo neodgovorna Vlada, ocjenjuje Strinavić.

Blokirani Plenkoviću: Kršite kodeks čestitog i objektivnog obavljanja javne dužnosti; Samo su doživotna blokada, smrt i odlazak iz Hrvatske sigurni

Facebook Komentari