Vidović: Pobunjenici u SDP-u su se fokusirali na rušenje

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović govorio je za N1 o današnjem Predsjedništvu SDP-a i sudbini predsjednika stranke Davora Bernardića čiju ostavku traže dvije županijske organizacije.

“Današnja sjednica će biti prvenstveno fokusirana, s obzirom na približavanje ljeta, kako se pripremiti za nadolazeću jesen. Jako je puno posla pred strankom”, kazao je Vidović, ali i dodao da će se Predsjedništvo morati refereirati na suspenziju četiri člana Predsjedništva.

“Predsjedništvo će se morati refereirati na zaključke Glavnog odbora, koji je nalogodavac svima u stranci, i vidjeti na koji način do kraja provesti odluke Glavnog odbora. Što je ono što mora napraviti Predsjedništvo”, kazao je Vidović.

Na pitanje ostaje li Bernardić usamljen u vrhu stranke rekao je da 18 županijskih organizacija nije zatražilo odlazak Predsjedništva. “Stvoren je dojam, s obzirom na glasnost onih koji traže njegov odlazak na ovaj ili onaj način, da je to skoro pa gotova stvar. Ja to ne bih rekao. Ako su se dvije županijske organizacije izašle sa zahtjevom da se preispitaju odluke Glavnog odbora, 18 drugih nije. “, rekao je Vidović te dodao kako smatra da bi Bernardić trebao preuzeti vođenje Kluba zastupnika SDP-a nakon što je 23 zastupnika potpisalo pismo u kojem se traži njegov odlazak.

“Mislim da bi Bernardić trebao preuzeti vođenje Kluba zastupnika SDP-a. Posebno sada kada imamo situaciju prijepora i na neki način pokušaja stvaranja paralelnog vodstva unutar Kluba”, rekao je Vidović te dodao kako bi to bio dobar potez i potez političke zrelosti i odgovornosti za Klub. “Hoće li to prihvatiti i ponuditi vidjet ćemo tijekom današnjeg dana”, kazao je Vidović.

Na pitanje smatra li da je dobra odluka da se suspendira četiri člana Predsjedništva, rekao da pokušava sve dionike sukobljenih strana dovesti do konsenzusa.

“Stranka se mora vratiti u institucionalne, statutarne okvire. Bez obzira koliko je nekome krivo ili drago što je netko na nekom mjestu”, kazao je Vidović.

“Bernardić je i na sjednici Glavnog odbora pokazao da ima prilično uvjerljivu većinu za ono što predlaže. Na temelju čega se tvrdi da je izgubio potporu. Na temelju javne percepcije jer on tu javnu bitku nije dobio”, rekao je Vidović. “Bernardić ima poziciju koja se unutar stranke podcjenjuje i veliku podršku na terenu”, kazao je Vidović.

“Siguran sam da bi se novim izborima podjele koje imamo još više produbile”, kazao je Vidović.

Na pitanje treba li Bernardić otići, kazao je da i ima o tome stav, ne bi o tome govorio javno nego u stranci. “Bernardić razmišlja o tome da ima većinsku podršku u stranci i da je legalno izabran. Pobunjnička skupina od prvog trenutka ne daju podršku nego su se fokusirali na rušenje i nepriznavanje rezultata”, zaključio je Vidović.

Facebook Komentari