12.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Izraelske obrambene snage (IDF) jačaju svoje tenkovske i topničke snage na Golanskoj...

Izraelske obrambene snage (IDF) jačaju svoje tenkovske i topničke snage na Golanskoj visoravni

Izraelske obrambene snage (IDF) su jučer rasporedile tenkovska i topnička pojačanja na Golanskoj visoravni i upozorili Arapsku vojsku Sirije da ne prelazi crtu razdvajanja u ofenzivi protiv pobunjenika na sirijskom dijelu tog područja.

Premijer Države Izrael, Benjamin “Bibi” Netanyahu rekao je na sjednici Vlade da je Država Izrael izvijestila Sjedinjene Američke Države i Rusku Federaciju o svom stajalištu glede događaja na Golanskoj visoravni.

Sirijski predsjednik Bashar Hafez al-Assad uz potporu Ruske Federacije prošlog je mjeseca pokrenuo ofenzivu kako bi ponovno preuzeo nadzor nad jugozapdnom regijom Darʿā, zbog čega su tisuće izbjeglica krenule prema susjednim državama, Hašemitskoj Kraljevini Jordan i Državi Izrael.

U svjetlu razvoja događaja na sirijskom dijelu Golanske visoravni Izraelske obrambene snage (IDF) su jučer na Golanu pojačanja u tenkovima Merkava Mk4 i topništvu, kaže se u službenoj izjavi IDF-a.

Izraelske obrambene snage (IDF) u izjavi kažu i da će se Država Izrael nastaviti pridržavati svoje politike neinterveniranja.

Država Izrael uvjerava da je neutralna u sedmogodišnjem ratu u Sirijskoj Arapskoj Republici, ali je izvršila niz zračnih udara na iranske položaje, gerilce terorističkog libanonskog Hezbolaha ili kao odgovor na, kako kažu, napade na Izraelske obrambene snage (IDF) na Golanu.

Premijer Države Izrael, Benjamin “Bibi” Netanyahu rekao je na sjednici Vlade da je Država Izrael izvijestila Sjedinjene Američke Države i Rusku Federaciju o svom stajalištu glede događaja na Golanskoj visoravni.

“Nastavit ćemo štititi naše granice, pružit ćemo humanitarnu pomoć u najvećoj mogućoj mjeri, nećemo dopustiti ulazak na naš teritorij i zahtijevat ćemo strogo poštivanje sporazuma o razdvajanju iz 1974. godine sa Arapskom vojskom Sirije”, kazao je, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Sporazumom o razdvajanju sklopljenim nakon arapsko-izraelskog rata 1973. godine na Golanu je stvorena tampon-zona između Države Izrael i Sirijske Arapske Republike koju nadziru UN-ove snage (UNDOF). Država Izrael je u ratu 1967. godine, poznatom  i kao Lipanjski rat, jer je vođen od 5. do 10. lipnja 1967. godine.

Država Izrael je u ratu pobijedila te je zauzela teritorij površine od preko 67.000 km2: Gazu (363 km2), Zapadnu obalu (5.878 km2), Golansku visoravan (1.181 km2) te poluotok Sinaj (oko 60.000 km2). Izraelske obrambene snage (IDF) Sinaj su napustile 192. godine , Gazu 2005. godine, dok su Zapadna obala i Golanska visoravan još pod jurisdikcijom Države Izrael. (Theo Ljubić, Reuters)

Najnovije

Još iz rubrike