Sirijski predsjednik Bashar Hafez al-Assad jača napade na civile, dok SAD poduzima “odlučne i primjerene mjere” kao odgovor na sirijska kršenja sporazuma o “deeskalaciji” dogovorenog s Ruskom Federacijom

Snage sirijske vlade napale su u četvrtak topovima pobunjenička područja na jugozapadu zemlje koja sirijski predsjednik Bashar Hafez al-Assad želi osloboditi, a nalaze se uz granicu s Hašemitskom Kraljevinom Jordan i Golanskom visoravni.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedišem u Londonu objavio je da je 12.500 civila pobjeglo iz grada Busra al-Harir i obližnjih područja u pokrajini  Muḥāfaẓat Dar‘ā u zadnja dva dana. Velika vladina ofenziva na jugozapadu Sirijske Arapske Republike mogla bi eskalirati sedmogodišnji rat.

UN je izrazio zabrinutost zbog eskalacije nasilja u pokrajini Muḥāfaẓat Dar‘ā, koje “ugrožava civile i raseljava stotine obitelji”, rekao je Jens Laerke, glasnogovornik UN-a u Ženevi

Sjedinjene Američke Države su upozorile da će poduzeti “odlučne i primjerene mjere” kao odgovor na vladina kršenja sporazuma o “deeskalaciji” dogovorenog s Ruskom Federacijom prošle godine, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Sukob se premjestio na jugozapad nakon što je sirijski diktator-prdsjednik Bashar Hafez al-Assad, uz pomoć Ruske Federacije i Islamske Republike Iran, slomio posljednje džepove otpora džihadističkih pobunjenika kod Damaska i Homsa.

No interese u tom području imaju i Hašemitska Kraljevina Jordan te Država Izrael, a Vlada Države Izrael je jako zabrinuta zbog uloge Islamske Republike Iran u Sirijskoj Arapskoj Republici te su naglasili više puta kako neće dozvoliti iransku vojnu nazočnost na granici s Državom Izrael.

Sirijska vlada za sada koristi topničke napade, dok su napadi zrakoplovima rijetki, obzirom na sve učestaliju nazočnost američkih, britanskih i francuskih zrakoplova te redovitih intervencija snaga izraelskog IDF-a čim primijete možebitnu ugrozu svoje granice sa Sirijskom Arapskom Republikom..

Zračni napadi sirijsko-ruskih zrakopolovnih snaga imali su presudnu ulogu u bitkama za gradove Aleppo i Istočna Ghouta.

Vlada Države Izrael je jako zabrinuta zbog uloge Islamske Republike Iran u Sirijskoj Arapskoj Republici te su naglasili više puta kako neće dozvoliti iransku vojnu nazočnost na granici s Državom Izrael

UN je izrazio zabrinutost zbog eskalacije nasilja u pokrajini  Muḥāfaẓat Dar‘ā, koje “ugrožava civile i raseljava stotine obitelji”, rekao je Jens Laerke, glasnogovornik UN-a u Ženevi.

Bashar Hafez al-Assad je ovaj mjesec rekao da na jugozapadu zemlje želi postići sporazum sličan onima kojima je preuzeo kontrolu nad drugim područjima nakon povlačenja pobunjenika.

No također je kazao kako još nema rezultata i za to okrivio “izraelsko i američko miješanje”.

Iako je poručio je da će to područje zauzeti silom bude li potrebno, ozbiljni analitičari najnovijih zbivanja na Bližnjem Istoku smatraju kako je riječ o neosnovanim prijetnjama, poglavito ako se uzme u obzir najnovija službena američka izjava po kojoj će vojne i zračne snage SAD-a poduzeti “odlučne i primjerene mjere” kao odgovor na sirijska kršenja sporazuma o “deeskalaciji” dogovorenog s Ruskom Federacijom. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari