Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel: “O iranskim agresivnim tendencijama ne samo da se mora razgovarati već su nam žurno potrebna rješenja”

Kancelarka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel i Njegovo Veličanstvo Abdullah II bin Al-Hussein, kralj Hašemitske Kraljevine Jordan

Kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel  je rekla da europske zemlje dijele zabrinutost zbog iranskog programa proizvodnje balističkih raketa  i pozvala na rješavanje “agresivnih tendencija” na Bližnjem Istoku.

“O iranskim agresivnim tendencijama ne samo da se mora razgovarati već su nam žurno potrebna rješenja”, rekla je nakon susreta s  kraljem Hašemitske Kraljevine Jordan, Abdullahom II bin Al-Husseinom u Ammanu. Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel je najavila i pomoć Hašemitskoj Kraljevini Jordan od 384 milijuna Eura ove godine.

Savezna Republika Njemačka je ostala u iranskom nuklearnom sporazumu, kojime su ukinute sankcije Teheranu u zamjenu za  ograničavanje njegovog nuklearnog programa, nakon što se u svibnju iz njega povukao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump.

Kanclarka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel je u četvrtak rekla da europske zemlje žele održati sporazum iz 2015. godine, ali da dijele zabrinutost zbog iranskog programa proizvodnje balističkih raketa, iranske nazočnosti u Sirijskoj Arapskoj Republici i uloge Teherana u ratu u  Republici Jemen.

Također je izrazila potporu Hašemitskoj Kraljevini Jordan koja je zabrinuta zbog iranskih aktivnosti na jugozapadu Sirijske Arapske Republike u blizini njegove granice i Golanske visoravni koja je pod kontrolom Države Izrel, gdje službeni Damask, iranski saveznik, pojačava vojne operacije.

“Nije riječ samo o sirijskom sukobu nego vidimo i iranske aktivnosti koje se tiču sigurnosti Države Izrael i jordanske granice”, rekla je njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Kancelaka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel je ranije ovoga mjeseca nakon susreta s premijerom Države Izrael, Benjaminom “Bibijem” Netanyahuom rekla da je pitanje iranskog utjecaja u regiji “zabrinjavajuće, posebice za sigurnost Države Izrael”.

Njegovo Veličanstvo, kralj Abdullah II bin Al-Hussein je ovoga mjeseca imenovao novog premijera Hašemitske Kraljevine Jordan nakon najvećih prosvjeda posljednjih godina zbog povećanja poreza i cijena koje je tražio Međunarodni monetarni fond (MMF), prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Njemačka kanclarka Angela Dorothea Merkel je rekla da reforme moraju biti uravnotežene i da “ne smiju pogoditi krive ljude”.

Pored 384 milijuna eura pomoći Savezna Republika Njemačka je Hašemitskoj Kraljevini Jordan osigurala  i kreditnu liniju od oko 86 milijuna Eura kako bi mu pomogla u ispunjavaju zahtjeva MMF-ovih reformi. (Theo Ljubić, Reuters, DPA, RUPTLY)

Facebook Komentari