VIDEO: Nakon oštre reakcije britanske premijerke Therese Mary May, apela Ivanke Trump te niza kritika, predsjednik SAD-a Donald John Trump potpisao izvršnu uredbu: obitelji migranata više se neće razdvajati

Donald John Trump više nije moralni vođa planeta i više ne može govoriti u ime slobodnog svijeta, ocijenio je u srijedu glavni tajnik Vijeća Europe reagirajući na odvajanje djece migranata od njihovih obitelji, a slike s američko – meksičke granice su šokirale premijerku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresu Mary May i potaknule kćer američkog predsjednika, Ivanku Trump da od njega zatraži prekid te prakse.

“Ono što se događa na američko-meksičkoj granici, gdje odvajaju djecu od roditelja znak je da on više nije moralni vođa svoje zemlje ili planeta”, rekao je Thorbjørn Jagland na norveškom kanalu TV2 tijekom puta u Moskvu.

“Sve što čini isključuje ulogu koju su imali prethodni predsjednici”, dodao je. “On više ne može govoriti u ime onoga što nazivamo slobodnim svijetom”.

Odvajanje djece od roditelja koji su bez dokumenata, od kojih mnogi bježe od nasilja u središnjoj Americi, izazvalo je skandal u Sjedinjenim Američkim Državama i pokrenulo lavinu kritika na račun Donalda Johna Trumpa, prenosi američka televizija NBC News.

O američkom povlačenju iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, Thorbjørn Jagland je rekao da “to nije bilo neočekivano”.

“To je samo dodatni primjer koji pokazuje da on ne želi međunarodne sporazume ni međunarodne organizacije koji se temelje na suradnji”, objasnio je, prenosi britanska novinska agencija Reuters .

Sjedinjene Američke Države objavile su u utorak da se povlače iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, izvijestila je američka veleposlanica u UN-u Nimrata Nikki Randhawa Haley, ističući da je riječ o “licemjernom tijelu koje služi samo sebi” koje je pristrano protiv Države Izrael.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva šokirana slikama odvojene djece oštro poručila američkom predsjedniku

Konzervativna premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May je u srijedu ocijenila “duboko šokantnim” snimke djece migranata koje odvajaju od roditelja na temelju američke migracijske politike.

“Snimke djece koju drže u nečem sličnom kavezima su duboko šokantne. To je pogreška, ne slažemo se s tim, to nije britanski pristup”, izjavila je zastupnicima konzervativna čelnica koja će sredinom srpnja u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske primiti američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa.

“Kada se ne slažemo sa Sjedinjenim Američkim Državama, mi im to kažemo”, dodala je i rekla da će o tom pitanju razgovarati s američkim predsjednikom.

Ivanka Trump od oca zatražila da prekine razdvajanje imigrantskih obitelji

Ivanka Trump, kći i savjetnica američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa je nagovarala oca i apelirala da prekine odvajanje djece od roditelja na granici, prema neizravnom svjedočenju, ali ona nije javno kritizirala taj postupak.

Predsjednik SAD-a je spomenuo da ga je njegova kći Ivanka potaknula da prekine te postupke i rekao je da je priznao da se to mora zaustaviti i da su to bolni prizori te da traži zakonsko rješenje, povjerio je Carlos Luis Curbelo, republikanski predsjednik Floride nakon sastanka zastupnika te stranke u Zastupničkom domu i Donalda Trumpa, prenosi tv-kanal CNN.

“Njegova kći je za te snimke rekla da postoje brojni razlozi da se to prekine”, rekao je Christopher Carl Collins, republikanski zatsupnik New Yorka koji je također bio na tom sastanku.

Ivanka Trump nije javno reagirala na sporno razdvajanje djece i roditelja.

Dopisnica New York Timesa iz Bijele kuće je na Twitteru izvijestila o razgovoru kojem nije izravno nazočila. Ona je navodno došla ocu i rekla “Tata što ćemo u vezi toga učiniti?”, a Donald John Trump je odgovorio da je to “teško pitanje” i prešao na drugu temu, napisala je Maggie Haberman.

U ime “nulte tolerancije” za ilegalnu imigraciju koju je odredila Trumpova administracija početkom svibnja, više od 2300 djece i mladih migranata je odvojeno od obitelji (između 5. svibnja i 9. lipnja).

Ipak, oštra reakcija američkog saveznika s druge strane oceana, premijerke Ujedinjenog Kraljevstva Therese Mary May u britanskom Parlamentu, reakcija kćeri američkog predsjednika, Ivanke Trump, reakcija glavnog tajnika Vijeća Europe, Thorbjørna Jaglanda te niza kritika američki predsjednik Donald John Trump potpisao je izvršnu uredbu u kojoj stoji da se obitelji imigranata koje ilegalno prijeđu granicu SAD-a više neće razdvajati. Uredbom se obiteljima s djecom daje prednost pri rješavanju zahtjeva za useljenje u SAD, ali ta uredba neće dokinuti nultu stopu tolerancije prema ilegalnoj imigraciji.

“Radi se o tome da obitelji ostaju zajedno, a istodobno će se osigurati da imamo vrlo moćnu, vrlo snažnu granicu”, rekao je američki predsjednik Donald John Trump novinarima dok je potpisivao uredbu.

Predsjednik SAD-a, Donald John Trump je uredbu donio pod pritiskom vala kritika u domovini i inozemstvu zbog razdvajanja djece ilegalnih migranata od roditelja, a od takve prakse distancirale su se i dvije američke aviokompanije American Airlines i United Airlines.

Otkad je početkom svibnja predsjednik SAD-a, Donald John Trump obznanio “nultu toleranciju” američke Vlade na ilegalnu imigraciju, više od 2.300 djece i mladih migranata odvojeno je od svojih obitelji nakon njihova uhićenja na granici. Većina njih bježi pred sukobima u Srednjoj Americi. Danas je uslijedio obrat te je američki predsjednik Donald John Trump obznanio – “Želimo da obitelji budu zajedno” i izrazio nadu da će se nakon toga donijeti Zakon.

Vođa republikanaca u Zastupničkom domu, Paul Davis Ryan Jr. najavio je da će u četvrtak staviti na glasovanje Zakon o rješavanju statusa mladih koji ne posjeduju osobne isprave. Sjedinjene Američke Države su lani sa 330.000 zahtjeva opet bile prva zemlja OECD-a (Organizacija za gospodarsku suradnju i za razvoj) po broju zahtjeva za azil, ispred SR Njemačke, priopćila je u srijedu ta organizacija. (Theo Ljubić, Reuters, CNN, NBC News)

Share This Article