Devet zemalja EU-a, među kojima je i Republika Hrvatska, osnivaju kibernetičke snage za brzo djelovanje

Devet zemalja Europske unije osnovat će timove za brzo djelovanje kako bi odgovorile na eventualne kibernetičke prijetnje, u okviru novog obrambenog ugovora EU-a, priopćila je u četvrtak Republika Litva koja vodi taj projekt.

“Devet zemalja prihvatilo je sudjelovati. Cilj je stvoriti Europske kibernetičke snage za brzo djelovanje koje će funkcionirati po načelu smjene”, rekao je litavski ministar obrane Raimundas Karoblis u razgovoru za francusku novinsku agenciju AFP.

Timovi u kojima će se smjenjivati stručnjaci bit će spremni pomagati nacionalnim vlastima u slučaju informatičkog napada, na temelju vremenskog plana koji će se izraditi iduće godine, dodao je ministar obrane Republike Litve, Raimundas Karoblis

Ugovor će potpisati i ministar obrane Republike Hrvatske, Damir Krstičević, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

U ponedjeljak će mu se u Luksemburgu pridružiti hrvatski, estonski, nizozemski i rumunjski kolege koji će potpisati ugovor, a poslije će to učiniti Republika Finska, Republika Poljska i Kraljevina Španjolska.

Timovi u kojima će se smjenjivati stručnjaci bit će spremni pomagati nacionalnim vlastima u slučaju informatičkog napada, na temelju vremenskog plana koji će se izraditi iduće godine, dodao je ministar obrane Republike Litve, Raimundas Karoblis.

Ministri obrane Republike Litve, Raimundas Karoblis i Republike Hrvatske, Damir Krstičević koji će također potpisati Ugovor o stvaranju  Europskih kibernetičkih snaga za brzo djelovanje

On predviđa da će Europska unija izdvojiti sredstva za kupnju računalnih programa i opreme te će i dalje kontaktirati s europskim ustanovama radi potanje razrade pravnih i tehničkih pitanja.

Kibernetičke snage su među prvim projektima ostvarenim u okviru europskog obrambenog ugovora, koji je potpisan lani nakon sumnja koje je američki predsjednik Donald John Trump iznio u svezi s NATO-ovom ulogom i izlaska Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz EU-a, koje će, unatoč izlasku iz EU, ostati tijesno vojno surađivati u zajedničkoj obrani s EU državama prvenstveno kroz Sjevernoatlantski Savez – NATO, te će također djelovati i kroz novoosnovane europske kibernetičke snage za brzo djelovanje.

Republika Litva koja predvodi projekt osnažila je svoje službe na tom polju, obrazloživši to “neprijateljskim kibernetičkim djelovanjem” Ruske Federacije koje je, tvrdi, upereno protiv njezinih institucija i njezina energetskog sektora i u tome ima naglašenu podršku američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa te svih zemalja NATO-a. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari