VIDEO: SAD se povukle iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava, tog “licemjernog tijela koje služi samo sebi”

Michael Richard Mike Pompeo i Nimrata Randhawa "Nikki" Haley

Sjedinjene Američke Države povlače se iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, izvijestila je američka veleposlanica u UN-u, Nimrata Nikki Randhawa Haley, ističići da je riječ o “licemjernom tijelu koje služi samo sebi”.

Nimrata Nikki Randhawa Haley je kazala da se službeni Washington odlučio na povlaćenje iz Vijeća jer druge države “nisu imale hrabrosti” da se priključe američkoj borbi kako bi se to tijelo reformirao. No, dodala je da taj korak ne znači i američko povlačenje iz „angažiranja u vezi s ljudskim pravima”.

Do najavljene odluke o povlačenju SAD-a iz tog UN-ovog tijela došlo je samo dan nakon što je šef UN-a za ljudska prava, jordanski princ Zeid bin Ra’ad Zeid al-Hussein osudio administraciju američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa zbog razdvajanja migrantske djece od roditelja na granici SAD-a, javljaju svjetske novinske agencije.
Europska unija priopćila je da odluka administracije američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa “riskira potkopati ulogu SAD-a kao pobornika i promicatelja demokracije na svjetskoj sceni”, prenosi brittanska novinska agencija Reuters.

Glasnogovornica EU-a, Maja Kocijančič priopćila je da Europska unija ostaje “čvrsto i pouzdano posvećena” tom tijelu sa sjedištem u Ženevi, u čijem je sastavu četrdeset i sedam zemalja.

Kabinet premijera Države Izrael, Benjamina “Bibija” Netanyahua pozdravio je “hrabru” odluku Trumpove administracije i istaknuo da je Vijeće UN-a za ljudska prava „pristrana, neprijateljska i antiizraelska organizacija koja je iznevjerila svoju misiju zaštite ljudskih prava”

I ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Alexander Boris de Pfeffel Johnson izjavio je da je odluka SAD-a o povlačenju iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava “za žaljenje” i istovremeno poručio da podrška Ujedinjenog Kraljevstva UN-ovom Vijeću ostaje nepromijenjena. Kazao je da i Ujedinjeno Kraljevstv Velike Britanije i Sjeverne Irske želi reformu Vijeća za ljudska prava, ali da su posvećeni „jačanju Vijeća iznutra”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

S druge strane kabinet premijera Države Izrael, Benjamina “Bibija” Netanyahua pozdravio je “hrabru” odluku Trumpove administracije i istaknuo da je Vijeće UN-a za ljudska prava „pristrana, neprijateljska i antiizraelska organizacija koja je iznevjerila svoju misiju zaštite ljudskih prava”.

Kanada je ostala “zaprepaštena” zbog razdvajanja obitelji migranata koji ilegalno ulaze u Sjedinjene Američke Države, rekao je u srijedu ministar za imigracije te države Ahmed Hussen, dodavši kako službena Ottawa prati koliko američke vlasti poštuju ljudska prava.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Alexander Boris de Pfeffel Johnson izjavio je da je odluka SAD-a o povlačenju iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava “za žaljenje” i istovremeno poručio da podrška Ujedinjenog Kraljevstva UN-ovom Vijeću ostaje nepromijenjena. Kazao je da i Ujedinjeno Kraljevstv Velike Britanije i Sjeverne Irske želi reformu Vijeća za ljudska prava, ali da su posvećeni „jačanju Vijeća iznutra”

“Ono što se događa u SAD-u je “jednostavno neprihvatljivo”, rekao je i ministar prometa Marc Garneau govoreći pred zastupnicima saveznog parlamenta.

“Kanađani su ostali bez riječi gledajući fotografije koje stižu iz SAD-a. Dječji život je jako vrijedan, kao i njihova sigurnost, a njihovo blagostanje mora biti naša prva obaveza”, istaknuo je kanadski ministar za imigracije, Ahmed Hussen.

On je u parlamentu u Ottawi ispitivan o oko 2.300 djece i mladih migranata koji su odvojeni od svojih roditelja, optuženih da su ilegalno prešli američku granicu.

Kanadski zastupnici su raspravljali o zadržavanju američko-kanadskog sporazuma o “sigurnim zemljama trećeg svijeta” koji je na snazi od kraja 2004. godine i u kojem stoji da osoba koja traži azil mora to učiniti u prvoj državi u kojoj je stigla, bila to Kanada ili Sjedinjene Američke Države, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

“Kanađani su ostali bez riječi gledajući fotografije koje stižu iz SAD-a. Dječji život je jako vrijedan, kao i njihova sigurnost, a njihovo blagostanje mora biti naša prva obaveza”, istaknuo je kanadski ministar za imigracije, Ahmed Hussen

“Mi smo po Zakonu o zaštiti imigracije primorani nadzirati poštivanje prava na azil Sjedinjenih Američkih Država kako bi bili sigurni da američki sustav azila uvijek poštuje kriterije za sigurne zemlje trećeg svijeta”, dodao je taj ministar somalijskog podrijetla.

“Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice u Kanadi došao je do istog zaključka i mi nastavljamo pratiti ovaj razvoj događaja”, zaključio je. (Theo Ljubić, Reuters, DPA)

Facebook Komentari