2.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo VIDEO: Izraelsko ratno zrakoplovstvo izvelo zračni napad na 25 ciljeva Hamasa nakon...

VIDEO: Izraelsko ratno zrakoplovstvo izvelo zračni napad na 25 ciljeva Hamasa nakon ispaljivanja raketa iz Gaze

Izraelske obrambene snage (IDF), objavile su danas ujutro da su Izraelske zračne snage – זְרוֹעַ הָאֲוִיר וְהֶחָלָל‬  izvele zračne udare na 25 položaja palestinske militantne skupine Ḥarakat al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah (Islamski pokret otpora) tj. Hamas, u Pojasu Gaze nakon što su palestinski militanti ispalili 45 projektila iz te enklave na Državu Izrael.

Do najnovije razmjene vatre, koja se zbila pred zoru, dolazi u trenutku kada se računa da je oko 130 Palestinaca ubijeno duž granice u posljednjih mjeseci otkako Palestinci u Pojasu Gaze masovno prosvjeduju, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Za sada nema izvješća o ranjenima s bilo koje od strana. Izraelski borbeni zrakoplovi bombardirali su 25 ciljeva uključujući Hamasove vojne položaje, objavile su Izraelske obrambene snage (IDF).

Ḥarakat al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah (Islamski pokret otpora) tj. Hamas, militantna skupina koja je na vlasti u Pojasu Gaze, nije preuzela odgovornost za ispaljene projektile.

Manje militantne skupine, poput skupine Palestinski islamski džihad (Harakat al-Džihad al-Islami al-Filistini), djeluju djelomice neovisno o Hamasu i ranije su ispaljivale rakete na Državu Izrael.

Izraelske obrambene snage (IDF) su za ispaljivanje raketa optužili trorističku organizaciju Ḥarakat al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah (Islamski pokret otpora) tj. Hamas istaknuvši da je on “odgovoran za sve što se zbiva u Pojasu Gaze te će snositi posljedice za namjerno širenje svog terora prema izraelskim građanima”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Posljednjih mjeseci Palestinci su preko granice u Pojasu Gaze upućivali zmajeve sa zapaljivim tvarima koje su izazivale požare na  poljoprivrednim i šumskim površinama teritorija Države Izrael.

Oko dva milijuna ljudi živi u Pojasu Gaze, većina njih izbjeglice iz područja koja su dio Države Izrael. Teritorij Pojasa Gaze je pod kontrolom Hamasa već više od desetljeća, a kroz to vrijeme Hamas je vodio tri rata protiv Države Izrael.  (Theo Ljubić, Reuters, DPA)

Najnovije

Još iz rubrike