VIDEO: Američki predsjednik Donald John Trump naredio Pentagonu da osnuje svemirsku vojsku

Američki predsjednik Donald John Trump naredio Pentagonu osnivanje Svemirskih snaga kao 6. roda vojske
Ad

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump potvrdio je želju da se osnuje šesti rod američkih oružanih snaga, “Svemirske snage” (“Space force”), koje bi bile neovisne o zrakoplovstvu, ali ih još treba odobriti američki Kongres.

“Ovim naređujem Ministarstvu obrane i Pentagonu da odmah pristupe osnutku svemirskih snaga kao šestog roda oružanih snaga”, rekao je danas američki predsjednik Donald John Trump u govoru o svemiru u Bijeloj kući.

“Imat ćemo zračne snage i svemirske oružane snage, izdvojene, ali jednako važne”, rekao je, zaključivši trenutačnu raspravu na žalost onih koji bi htjeli da nova svemirska vojska bude u sastavu zračnih snaga, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Osnivanje šestog roda vojske

Predsjednik SAD-a Donald John Trump je još prije bio rekao da je sklon osnivanju šestog roda vojske, uz kopnenu vojsku, zrakoplovstvo, ratnu mornaricu, pomorski korpus i obalnu stražu, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

U Kongresu već godinama žestoku raspravu vode zagovornici ravnopravnosti novog ogranka vojske s drugim korpusima i oni koji misle da je bolje priključiti ga zračnim snagama, prenosi njmačka novinska agencija DPA.

Svemirska vojska se ne može osnovati od danas do sutra i Kongres u svakom slučaju mora donijeti poseban zakon o tom pitanju.

“Da bismo branili Ameriku nije dovoljna puka prisutnost u svemiru, moramo zavladati svemirom”, istaknuo je američki predsjednik Donald John Trump. (Theo Ljubić, Reuters, AFP, DPA)

Facebook Komentari