16.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo VIDEO: Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel i talijanski premijer Giuseppe Conte zajednički...

VIDEO: Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel i talijanski premijer Giuseppe Conte zajednički o rješenju problema izbjeglica i siromaštva u EU-u

Kancelarka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel i talijanski premijer Giuseppe Conte pokušat će u sljedećim tjednima pronaći zajedničko rješenje za migrantski problem u Europskoj uniji, priopćeno je uoči susreta dvoje državnika u ponedjeljak navečer u Berlinu.

„Jedna od tema naših večerašnjih razgovora bit će Libija to jest prije svega kako stabilizirati tamošnju vladu“, rekla je njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel uoči razgovora s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom. Ona je naglasila da je stabilizacija libijske Vlade važna i zbog planirane izgradnje prihvatnih centara za izbjeglice u kojima bi se već na afričkom tlu odlučivalo o izgledima zahtjeva za azilom.

U tu svrhu je potrebno, kako je naglasila njemačka kancelarka, ojačati pozicije afričkih zemalja iz kojih dolazi najveći broj izbjeglica.

“Mislim da mi svojim iskustvima iz razdoblja ujedinjenja dviju njemačkih država možemo biti od pomoći“, rekla je Angela Dorothea Merkel.
Giuseppe Conte je naglasio kako građani Europske unije žele vidjeti rezultate, posebice kada je u pitanju izbjeglička politika.

Angela Dorothea Merkel je pritom istaknula otežan položaj Italije kao zemlje koja se nalazi  na pojačanom udaru izbjeglica koje dolaze u Europu.  Ona je zatražila više solidarnosti za Italiju ali je istodobno ukazala na to da se SR Njemačka nalazi na prvom mjestu kada su u pitanju broj zahtjeva za azilom.

“Njemačka je također pogođena izbjegličkom krizom i nadamo se da će i Njemačka naići na solidarnost kada je rješenje izbjegličkog problema u pitanju“, rekla je njemačka kancelarka, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Jedna od tema razgovora bit će, kako je naglasila kancelarka, i prevladavanje problema socijalne nejednakosti u Europi i pritom je ukazala na visoku stopu nezaposlenosti među mladima.

“Mislim da mi svojim iskustvima iz razdoblja ujedinjenja dviju njemačkih država možemo biti od pomoći“, rekla je Angela Dorothea Merkel.

Giuseppe Conte je naglasio kako građani Europske unije žele vidjeti rezultate, posebice kada je u pitanju izbjeglička politika.

„Italija nije u stanju sama prevladati probleme vezane uz izbjegličku krizu“, rekao je talijanski premijer Giuseppe Conte u Berlinu.

On je također ukazao na problem siromaštva u Europskoj uniji i pooštrenju socijalne situacije i u Italiji, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

„Prošle je godine 2,7 milijuna građana Italije od države zatražilo pomoć u hrani“ rekao je Giuseppe Conte u Berlinu.

Polazi se od toga da će njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom razgovarati i o planovima njemačkog ministra unutarnjih poslova Horsta Lorenza Seehofera koji planira zabraniti ulazak onim izbjeglicama koje su već registrirane u nekoj od zemalja EU-a, a što bi pojačano pogodilo Italiju. (Theo Ljubić, Reuters, DPA)

Najnovije

Još iz rubrike