2.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo VIDEO: Izraelsko ratno zrakoplovstvo bombardiralo Pojas Gaze zbog palestinskih zapaljivih zmajeva

VIDEO: Izraelsko ratno zrakoplovstvo bombardiralo Pojas Gaze zbog palestinskih zapaljivih zmajeva

Vojno zrakoplovstvo Države Izrael ( זרוע האוויר והחלל , Zroa HaAvir VeHahalal) je bombardirao nekoliko ciljeva u Pojasu Gaze u ponedjeljak rano ujutro, objavile su Izraelske obrambene snage – IDF, kao odgovor na zapaljive zmajeve i balone koje su Palestinci puštali prema Državi Izrael nekoliko dana, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Izraelski borbeni zrakoplovi gađali su devet ciljeva uključujući dva vojna objekta i pogon za proizvodnju streljiva koji pripada teroristima Ḥarakat al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah (Islamski pokret otpora) tj. Hamasu, vojnoj organizaciji što kontrolira Gazu, naveo je IDF, a prenosi brittanska novinska agencija Reuters i TV7 Israel News.

Napadi su nastavak sličnih udara u nedjelju u kojima su, kako navodi IDF, gađana dva vozila koje su koristili Palestinci da lansiraju zmajeve s molotovljevim koktelima, koji su zapalili poljoprivredno zemljište na teritiriju Države Izrel uz granicu. Palestinski prosvjednici zmajeve su koristili u prosvjedima koji su počeli 30. ožujka ove godine.

Ubijeno više od 120 palestinskih prosvjednika

Više od 120 nasilnih palestinskih prosvjednika koji su pucali i iz vatrenog oružja na izraelske graničare, ubile su snage IDF-a na graničnim prosvjedima u Gazi nakon 30. ožujka. Najveći broj smrtnih slučajeva dogodio se 14. svibnja, na dan kada je SAD preselio svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Zbog međunarodne osude uporabe sile Država Izrael je izjavila kako su mnogi od smrtno stradalih bili militanti te da su snage IDF-a odbile napade na granici između Države Izrael i Pojasa Gaze dok je Washington podržao pravo Države Izrael da se brani.

Palestinci i njihovi pristaše kazali su pak kako su većina prosvjednika bili nenaoružani civili, te da je Država Izrael upotrijebila protiv njih prekomjernu silu. UN je osudio izraelske napade na Palestince.

Palestinci od tada prosvjeduju gotovo svaki tjedan pozivajući na ukidanje izraelske blokade u priobalnoj enklavi i povratak zemlje koju su palestinske izbjeglice napustile nakon osnutka Države Izrael 1948. godine, točnije, nakon agresorskog rata arapskih zemalja i Palestinaca protiv novoosnovanog Izraela.

Podsjetimo, Arapsko-izraelski rat 1948., znan i kao Izraelski rat za neovisnost‎, je bio prvi u nizu ratova između Države Izrael arapskih država u sklopu sukoba na Bližnjem Istoku. Za Izraelce, rat označava uspostavu hebrejske Države Izrael, dok za palestinske Arape označava početak pojma „al Nakba“ („Katastrofa“), zbog egzodusa stotina tisuća palestinskih izbjeglica iz Izraela te njihove zabrane povratka zbog sudjelovanja u agresiji na novoosnovanu Državu Izrael, ali i želje za osnutkom palestinske države.

U toj agresiji su im se pridružile i neregularne islamističke terorističke skupine, takozvana Džihadska armija i Arapska armija oslobođenja te teroristi Muslimanskog bratstva i terorističke skupine iz tadašnjeg Jemena, Islamske Republike Pakistana i Sudana. Međutim Država Izrael je odbila napad i ipak postao neovisna država, pri tom pripajajući i oko 40 % teritorija koji je bio namijenjen Palestini. Gaza je tada pripala Arapskoj Republici Egipat, a  Zapadna obala Hašemitskoj Kraljevini Jordan. Država Izrael je u ratu izgubila oko 1 % stanovništva: 6.373 ljudi, od kojih je bilo 4.000 vojnika. Pretpostavlja se da je broj žrtava sa arapske strane negdje između 5.000 i 15.000 regulalnih vojnika i terorista.

Izraelske obrambene snage – IDF procjenjuju da više od 40.000 Palestinaca sudjeluje u nasilnim prosvjedima na deset mjesta duž granice s Pojasom Gaze te da slijede “standardne operativne postupke” u cilju da odvrate Palestince koji nastoje probiti ogradu na granici između Države Izrael i Pojasa Gaze u masovnim prosvjedima. (Theo Ljubić, Reuters, DPA, TV7 Israel News)

Najnovije

Još iz rubrike