U Beogradu predstavljena publikacija JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH gdje se jugovojska optužuje za počinjene ratne zločine ili pomaganje u njima

Nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) predstavila je danas u Beogradu publikaciju „JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH“, u kojoj se, pretežito na temelju dokumenata Haškog tribunala (ICTY), tadašnja JNA optužuje za počinjene ratne zločine ili pomaganje u njima.

Ideja ove publikacije, tiskane na stotinjak strana, jest “da se od zaborava otrgne i sačuva odgovornost počinitelja i imena žrtava zločina” te da se “pokaže kako se JNA transformirala u srpsku vojsku i u sukobu stavila samo na jednu stranu”, rekao je predstavnik FHP-a, Nemanja Stjepanović, prenosi BiH novinska agencija FENA.

Nemanja Stjepanović je naveo i da je JNA pripadnicima srpskih formacija prepuštala ratne zarobljenike i civile „druge strane“, ne zanimajući se šta će se s njima dalje događati

On je ocijenio kako su “u toj navodnoj obrani srpskog naroda počinjeni brojni zločini” od koji je “neke počinila JNA, a neki su počinjeni uz njezinu pomoć”.

Stjepanović je naveo i da je JNA pripadnicima srpskih formacija prepuštala ratne zarobljenike i civile „druge strane“, ne zanimajući se šta će se s njima dalje događati.

Dejan Jović relativizira “obje strane”

Govoreći na predstavljanju publikacije Fonda za humanitarno pravo, profesor fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Beogradu Dejan Jović kazao je kako u svim državama bivše Jugoslavije postoji praksa „vrlo selektivne interpretacije“ događaja iz devedesetih godina.

Pri tom selektivnom interpretiranju “činjenice se skrivaju ili iskrivljuju“, ocjenjuje Dejan Jović, naglašavajući kako je tim prije veća važnost Haškog tribunala, zahvaljujući kojem su mnogi dokumenti, koji bi ostali tajna, postali dostupni javnosti.

Govoreći na predstavljanju publikacije Fonda za humanitarno pravo, profesor fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Beogradu Dejan Jović kazao je kako u svim državama bivše Jugoslavije postoji praksa „vrlo selektivne interpretacije“ događaja iz devedesetih godina.

U uvodnom dijelu publikacije predočene su činjenice o razvoju krize u bivšoj Jugoslaviji i koraci koje je poduzimalo nekadašnje vodstvo Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem u preuzimanju kontrole nad JNA.

JNA otvoreno na srpskoj strani

Prvi dio posvećen je ulozi JNA u ratu u Hrvatskoj, a predočeni su dokazi o dvije faze njezina djelovanja: prvoj, u kojoj je zajednička jugoslavenska armija razdvajala sukobljene strane i stvarala tampon zone između njih, i drugoj, u kojoj se JNA otvoreno stavila na srpsku stranu, granatirala hrvatske gradove i zajedno s jedinicama Milicije Krajine i paravojnim srpskim skupinama sudjelovala u borbama protiv oružanih snaga Republike Hrvatske i napadima na slabo branjena ili nebranjena sela, prenosi mostarski Dnevni list.

Nakon povlačenja iz Hrvatske JNA je središte svojih vojnih aktivnosti prebacila u BiH. U drugom dijelu publikacije opisuje se kako je JNA na početku rata u BiH sudjelovala u zauzimanju bosansko-hercegovačkih općina, ponovo za račun srpske strane i u suradnji sa Srpskom demokratskom strankom iz BiH

Nakon povlačenja iz Hrvatske tijekom prvih mjeseci 1992. godine, JNA je središte svojih vojnih aktivnosti prebacila u BiH. U drugom dijelu publikacije opisuje se kako je JNA na početku rata u BiH sudjelovala u zauzimanju bosansko-hercegovačkih općina, ponovo za račun srpske strane i u suradnji sa Srpskom demokratskom strankom iz BiH.

U publikaciji su predstavljeni i podaci o transformiranju postrojbi JNA u postrojbe Vojske RS i prepuštanju naoružanja, opreme i kadrova vojsci bosanskih Srba u proljeće 1992. godine.

U Beogradu se rijetko mogu čuti ovakve optužbe na račun JNA, a prevladavajući je stav da je JNA branila srpski narod u Republici Hrvatskoj od “zengi i ustaša”. (Theo Ljubić, FENA, Dnevni list)

Share This Article