Njemački šef diplomacije Heiko Josef Maas: Europa mora naći novu ravnotežu sa SAD-om

Ministar vanjskih poslova SR Njemačke, Heiko Josef Maas
Ad

Europa mora pronaći “novu ravnotežu” u odnosu sa Sjedinjenim Američkim Državama u svjetlu izazova koje donosi aktualna administracija američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Josef Maas.

To su izazovi poput napuštanja klimatskog sporazuma iz Pariza i nuklearnog dogovora s Islamskom Republikom Iran, prijetnje sankcijama nad europskim partnerima, kao i protekcionizam.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Alexander Boris de Pfeffel Johnson i američki šef diplomacije, inače bivši šef CIA-e, Michael Richard Mike Pompeo smatraju kako su Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države, unatoč svemu, uvijek bili i ostali prekoatlantski tijesni saveznici u svemu, poglavito u politici i u Sjevernoatlantskom Savezu – NATO

“Mi Europljani moramo djelovati kao savjestan protuuteg kad SAD prekorači crvenu liniju”, istaknuo je njemački ministar vanjskih poslova, Heiko Josef Maas u govoru u Berlinu o budućoj njemačkoj europskoj politici.

U njemu je ministar Heiko Josef Maas dao dosad najsnažniji signal da Savezna Republika Njemačka više ne vidi svoje 70-ogodišnje prijateljstvo sa SAD-om kao bezuvjetno.

Kao izazove za Europu naveo je, uz Sjedinjene Američke Države, i Rusku Federaciju te Narodnu Republiku Kinu.

“Trumpova egoistična politika ‘Amerika prva’, ruski napadi na međunarodno pravo i državni suverenitet i ekspanzija gigantske Kine: svjetski poredak na kakav smo bili navikli više ne postoji”, naglasio je.

“Kad američka vlada agresivno propitkuje naše vrijednosti i interese moramo djelovati čvršće”.

Heiko Josef Maas smatra kako Europska unija treba osmisliti i strategiju za sve snažniju ekonomsku i političku ulogu NR Kine.

Podržao je francuski prijedlog stvaranja europskih snaga za vojne intervencije i ustvrdio kako u njih treba pozvati i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, čak i nakon što napusti EU, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Njemčki ministar vanjskih poslova Heiko Josef Maas smatra kako postoje sve veći znakovi britanske nervoze zbog izolacije u nesigurnom međunarodnom okruženju, no kaže kako ne vidi naznake da će London ponovno razmotriti svoju odluku o napuštanju bloka. “Mislim da su Britanci shvatili kako se SAD mijenja, nisu više bliski kao prije, a sad više neće biti ni članovi EU-a”.

S druge strane, suprotno mišeljnju njemačkog ministra vanjskih poslova, ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Alexander Boris de Pfeffel Johnson i američki šef diplomacije, inače bivši šef CIA-e, Michael Richard Mike Pompeo smatraju kako Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države uvijek imaju specijalne odnose i unatoč svemu, te dvije države su oduvijek bili i ostali prekoatlantski tijesni saveznici u svemu, poglavito u politici i u Sjevernoatlantskom Savezu – NATO, te da su aktualne riječi njemačkog ministra vanjskih poslova, Heika Josefa Maasa svojevrsni pokušaj da utječe na eventualno preispitivanje dijela britanske javnosti i aktualne Vlade premijerke Therese Mary May o skorašnjem zvaničnom izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari