Australski vojnici izvjesili nacističku zastavu tijekom vojne operacije u Islamskoj Republici Afganistan

Australski vojnici izvjesili su nacističku zastavu za vrijeme jedne od vojnih operacija u Islamskoj Republici Afganistan što je vojska tada ocijenila “lošom šalom” a premijer Malcolm Bligh Turnbull u četvrtak potezom koji je “potpuno neprihvatljiv”.

Australska televizija ABC objavila je fotografiju tog incidenta koji se dogodio još 2007. godine, navodeći jedan vojni izvor koji je kazao da se prije radilo o “lošoj šali” nego o neonacističkom činu.

Australska vojska (ADF) nazočna je u Islamskoj Republici Afganistan od 2001. godine. Godine 2007., kada se dogodio incident, bilo je raspoređeno oko 900 australskih vojnika.

“Zastava se kratko vijorila na jednom vozilu australske vojske 2007. godine. Zapovjednik ju je odmah uklonio”, pojasnilo je Australsko ministarstvo obrane koje navodi ABC.

“Zastava je uklonjena, a odgovorni kažnjeni”, rekao je australski premijer Malcolm Bligh Turnbull, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Australska vojska (ADF) nazočna je u Islamskoj Republici Afganistan od 2001. godine. Godine 2007., kada se dogodio incident, bilo je raspoređeno oko 900 australskih vojnika.

“Zastava se kratko vijorila na jednom vozilu australske vojske 2007. godine. Zapovjednik ju je odmah uklonio”, pojasnilo je Australsko ministarstvo obrane

Ta je epizoda otkrivena upravo u vrijeme kada se govori o vrlo kontroverznom ponašanju australskih vojnika u oj azijskoj zemlji, gdje ih trenutno ima još oko 300, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Elitne australske kraljevske postrojbe optužene su za ratne zločine u tajnom dokumentu do kojeg su u lipnju došli australski mediji. O tome je potom otvorena istraga. (Theo Ljubić, Reuters, ABC, AFP)

Facebook Komentari