Američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo se nada da će DNR Koreja glavninu nuklearnog razoružanja provesti do kraja 2020. godine

Američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo i predsjednik SAD-a Donald John Trump

Sjedinjene Američke Države se nadaju da će se “glavnina nuklearnog razoružanja” sjeverne komunističke DNR Koreje provesti do kraja predsjedničkog mandata Donalda Johna Trumpa, za “dvije i pol godine”, rekao je u srijedu navečer u Seoulu američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo.

“Nadamo se da ćemo to postići za dvije i pol godine”, “u prvom predsjedničkom mandatu” koji se završava krajem 2020. godine, rekao je odgovarajući na pitanja medija, među kojima je bio i France Presse.

Tweet objava američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa o susretu Michaela Richarda Mikea Pompea i Kim Jong-una te o denuklearizaciji Korejskog poluotoka

Zamoljen da kaže je li na summitu Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u utorak u Singaporu pripremljen vremenski plan u tom smislu, kratko je rekao: “Nadamo se”, ali “pred nama je još puno posla”.

Dvojica čelnika su na susretu u Singapuru potpisala zajedničku izjavu u kojoj se DNR Koreja obvezuje na “potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka”. Ta nejasna formulacija za koju postoji više tumačenja i koja je nastavak starih, nikad ispunjenih obećanja Pyongyanga, na meti je kritike mnogih stručnjaka jer ne spominje druga dva glavna uvjeta Washingtona, a to su da se denuklearizacija  “može nadzirati” i da bude “nepovratna”.

Na upit o izostanku tih uvjeta, američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo je ljutito rekao da su ta dva uvjeta zapravo obuhvaćena pojmom “potpune” denuklearizacije.

“To stoji u izjavi, varate se”, istaknuo je, “jer potpuna znači nepovratna i da se može nadzirati”. “Možemo razgovarati o ovoj ili onoj riječi, ali uvjeravam vas da je to u dokumentu”, istaknuo je.

Američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo i vođa DNR Koreje Kim Jong-un

“Nema potpune denuklearizacije bez provjere i ovjere”, dodao je američki državni tajnik, napomenuvši da se “počinje razgovarati o načinu” takve provjere, prenosi njegove riječi britanska novinska agencija Reuters. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari