Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in proveo je besanu noć, prepun uzbuđenja zbog povijesnog sastanka Donalda Johna Trumpa s Kim Jong-unom

Stanovnici južne Republike Koreje pljeskom su danas popratili povijesni susret američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vođe-diktatora Kima Jonga-una u Singapuru, a lokalni mediji ocijenili su da se radi o “razgovorima stoljeća”.

Kad je krenuo povijesni sastanak dvojice čelnika u Singapuru, snimke Donalda Johna Trumpa i Kim Jong-una kako se rukuju i tople riječi koje su razmijenili izazvale su oduševljenje u Seoulu i nade u nov početak odnosa s Pyongyangom.

“Nadamo se da će summit biti uspješan i da će nam donijeti potpunu denuklearizaciju, mir i novo doba u odnosima između dviju Koreja i Sjedinjenih Američkih Država”, izjavio je južnokorejski predsjednik  Moon Jae-in.

Predsjednik Republike Koreje, Moon Jae-in, čiji su prethodni susreti s Kim Jong-unom otvorili put summitu u Singapuru, smiješio se i pljeskao zajedno sa svojim ministrima dok su uživo gledali tv prijenos susreta između Donalda Johna Trumpa i Kim Jong-una, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Kako je objavio njegov ured, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in proveo je “besanu noć”, prepun uzbuđenja zbog povijesnog sastanka i prvog susreta američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika koji je ikada održan.

Dnevni južnokorejski tisak na engleskom jeziku, The Korea Times pozdravio je susret kao korak ka smanjenju napetosti na Korejskom poluotoku, podijeljenom između demokratskog Juga i komunističkog Sjevera već skoro 70 godina.

“Dvojica čelnika svakako su pod velikim pritiskom kako bi razgovor stoljeća postigao uspjeh”, navodi list u uvodniku.

Od Korejskog rata 1950-53. godine, južna, Republika Koreja izrasla je u jednu od najprosperitetnijih zemalja Azije i predstavlja peto svjetsko gospodarstvo, dok je izolirana sjeverna komunistička DNR Koreja došla u situaciju gospodarske stagnacije ali i prijetnje svojim susjedima razvojem programa nuklearnog naoružanja.

“Nadamo se da će današnji summit ostvariti napredak i otvoriti novo doba mira i prosperiteta”, dodaje list.

Britanski BBC je prenio obraćanje sjevernokorejskom televizijskom gledateljsvu planetarno poznate spikerice i novinarke, vijesnice nuklearnih pokusa, stanovite Ri Chun-hee.

Brojni grđani i stanovnici južne, Republike Koreje gledali su televizijski prijenos susreta u Singapuru na javnim mjestima poput željezničke postaje u Seoulu i uzvicima odobravanja i pljeskom pozdravili su srdačan susret američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una. (Theo Ljubić, Reuters, The Korea Times, BBC, CNN)

Facebook Komentari