Američki predsjednik Donald John Trump namjerno prozvao zapadne saveznike na summitu G7 u Kanadi jer Kim Jong-un ne smije vidjeti američku slabost

U svom najnovijem twittu o dramatičnim razgovorima vezanim za denuklearizaciju Korejskog poluotoka sa sjevernokorejskim diktaotorom Kim Jong-unom, predsjednik SAD-a, Donald John Trump priopćio je uoči svog povijesnog susreta da će rano napustiti Singapur, jer su pregovori sa sjevernokorejskom delegacijom “prošli brže od očekivanog”. javlja američki medijski portal Newsmax.

No, to je bilo prije nego što su se dvojica čelnika upoznali i nije bilo jasno je li to bila dobra vijest ili nije.

Trumpovi savjetnici drže kako je njegovo djelovanje na summitu G7 u Kanadi pokazatelj snage prije sastanka s Kim Jong-unom. Ekonomski savjetnik Lawrence Larry Alan Kudlow izjavio je za američki televizijsku mrežu CBS News u Washingtonu kako “Kim ne smije vidjeti američku slabost”.

Nije bilo pojedinosti o mogućem napretku u preliminarnim razgovorima pomoćnika dvaju čelnika na prethodnim razgovorima. I nagla promjena u rasporedu je došla ubrzo nakon što je američki državni tajnik Michael Richard Mike Pompeo izjavio kako nema velikih očekivanja za predstojeći summit, za koji je američki predsjednik Donald John Trump ranije predvidio kako bi mogao potencijalno pridonijeti konačnom kraju donedavnim oštrim verbalnim sukobima i međusobnim prijetnjama s čelništvom DNR Koreje te na licu mjesta i službeno završiti rat između SAD-a i DNR Koreje.

Umjesto toga, Michael Richard Mike Pompeo je sugerirao da summit, iako povijesni, može donijeti malo na putu konkretnog uspjeha, a ne da utire put za više sastanaka u budućnosti.

Na dan prije sastanka, održali su se tjedni priprema, a američki i sjevernokorejski dužnosnici sastajali su se tijekom svih ovih dana i poglavito jučer, tijekom ponedjeljka u Capella na otoku Sentosi u Singapuru.

Američki predsjednik Donald John Trump je govorio samo kratko u javnosti, predviđajući “zgodan” ishod za summit tijekom sastanka s premijerom Republike Singapura, Lee Hsien Loongom. Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un je proveo jučerašnji dan uglavnom izvan znatiželjnih pogleda, sve dok nije napustio hotel kako bi otišao na kasno noćno razgledavanje znamenitosti Singapura, uključujući i Cvjetnu kupolu, koja predstavlja najveći staklenik na svijetu.

Nagle izmjene rasporeda događanja obilježili su nekoliko vrtoglavih dana u vanjskoj politici kod američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa, a što je šokiralo američke saveznike tijekom prošlog vikenda kada se održavao sastanak skupine G7 , dakle sedam najačih industrijaliziranih država svijeta i njihovih gospodarstava u Kanadi. Svojim izjavama, američki je predsjednik Donald John Trump doslovce rezigniro i neugodno iznenadio američke najbliže prijatelje na Zapadu. Vodeći se trgovinskim praksama te na neki način i lobravši za američke interese, Donald John Trump je domaćinu summita G-7, kanadskom premijeru Justinu Pierreu Jamesu Trudeauu uputio niz svojevrsnih uvreda u svojim Twitter objavama.

Prema priopćenju iz Kanade, piše na witteru Donald John Trump, na trgovini sa SAD-om zarađuju gotovo 100 milijardi dolara (valjda su se hvalili i uhvaćeni su na djelu!). Minimalno 17 milijardi. Plaćamo im carine na mliječne proizvode po stopi od 270 posto. Kada ga se zbog toga prozove, premijer Justin Pierre James Trudeau se uvrijedi!

Trumpov rani odlazak bit će drugi i to nakon prvog summita u Kanadi, u samo nekoliko dana

Donald John Trump je napao i Europu, napisavši na Twitteru da SAD snosi gotovo čitav trošak NATO-ve zaštite istih onih zemalja koje nas onda oderu na trgovini… Europska unija imala je višak od 151 milijardu dolara – trebala bi plaćati puno više za vojsku! – prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Donald John Trump otišao je rano sa summita G7 u Kanadi, a dok je letio u Republiku Singapur, tweetovao je da odbija tradicionalne zajedničke izjave s ostatkom zemalja G7.

Dok je Donald John Trump pokušavao graditi most s Kim Jong-unom, razbio je dugogodišnje saveze sa zapadnim saveznicima svojim abrazivnim nastupom na G-7, piše američki portal Newsmax. Nastavio je ljutito twitati protiv kanadskog premijera Justina Pierrea Jamesa Trudeaua iz Singapura, rekavši u ponedjeljak: “Poštenu trgovinu treba zvati trgovinom za budale ako nije recipročna”.

Trumpovi savjetnici drže kako je njegovo djelovanje pokazatelj snage prije sastanka s Kim Jong-unom. Ekonomski savjetnik Lawrence Larry Alan Kudlow izjavio je za američki televizijsku mrežu CBS News u Washingtonu kako “Kim ne smije vidjeti američku slabost”.

Donald John Trump, nakon prvog susreta između američkih i sjevernokorejskih čelnika, zakazao je povratak u Washington za srijedu ujutro nakon što je proveo utorak sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom u Singapuru. No, uoči summita, promijenio je svoj raspored, odlučivši se vratiti u utorak, odmah nakon sastanka s Kim Jong-unom, gotovo 15 sati ranije nego što je prethodno bilo predviđeno.

“Razgovori između Sjedinjenih Američkih Država i DNR Koreje su u tijeku i krenuli su brže od očekivanih”, službeno je izjavila američka Bijela kuća. Američki i sjevernokorejski dužnosnici održavaju preliminarne sastanke uoči summita u utorak.

Posljednjih dana, američki je predsjednik Donald John Trump predlagao da bi sastanak s Kim Jong-unom mogao trajati danima, potencijalno čak i rezultirati nuklearnim sporazumom. Ali američki su dužnosnici izbjegavali takve razvoje događaja. Skraćivanje sastanka na samo jedan dan moglo bi olakšati pozicioniranje summita kao rano, simboličko otvaranje, a ne rezultirati konačnim pregovorima u kojima bi nedostatak opipljivog napretka ukazivao na neuspjeh pregovarača.

Bijela kuća je službeno izjavila kako će  summit SAD-a sa DNR Korejom započeti u 9 sati ujutro u utorak. Nakon međusobnog pozdravljanja, dvojica čelnika planiraju sjediti  jedan-na-jedan na sastanaku za koji je jedan neimenovani američki dužnosnik rekao da bi mogao bi trajati do dva sata, uz samo nazočnost prevoditelja koji su se pridružili američkom predsjedniku i sjevernokorejskom diktatoru.

Jednodnevni samit će također uključivati ​​radni ručak i veći sastanak koji uključuje pomoćnike obaju čelnika, izjavila je Bijela kuća. Na američkoj strani, Donaldu Johnu Trumpu bi se trebali pridružiti Michael Richard Mike Pompeo, šef osoblja John Francis Kelly, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Robert Bolton i američki veleposlanik u Filipinima, Sung Yong Kim, zajedno s još nekolicinom američkih visokih dužnostnika.

Nakon završetka summita, Donald John Trump je planirao razgovarati s novinarima u Singapuru prije leta kući s predsjedničkim zrakoplovom Air Force One, službeno je izjavila Bijela kuća.

Michael Richard Mike Pompeo, obraćajući se novinarima uoči summita, izjavio je kako je SAD spreman poduzeti mjere kako bi sjevernoj DNR Koreji pružio “dovoljnu sigurnost” da denuklearizacija “nije nešto što će se za njih loše završiti”.

Nije htio reći je li to uključivalo mogućnost povlačenja američkih vojnika s korejskog poluotoka, ali je naglasio da je kontekst rasprava “radikalno različit nego ikada prije”.

“Mogu samo reći to”, rnastavio je Michael Richard Mike Pompeo, da smo “spremni poduzeti sve što će rezultirati sigurnosnim garancijama koje su različite i jedinstvene, nego što je Amerika bila spremna pružiti prije.”

U Republici Singapuru, gradu-državi otoka u kojoj je održan summit, osjećaj predviđanja biio je opipljiv, a ljudi su se u ponedjeljak doslovce naguravali i bacali na besprijekorno štićenu i osiguranu ulicu, snimajući svojim mobitelima događaj dok je američki predsjednik Donald John Trump krenuo na susret sa premijerom Republike Singapur, Leeom Hsienom Loongom. Dok su Donald John Trump i Lee Hsien Loong sjedili za radnim ručkom, američki predsjednik Donald John Trump je zvučao optimistično, rekavši Leeu: “Imamo vrlo zanimljiv sastanak, posebno sutra, i mislim da će se stvari odviti vrlo lijepo.”

Donald John Trump je također pozvao čelnike južne Republike Koreje i Japana uoči summita, rekao je Michael Richard Mike Pompeo. U međuvremenu, američki i sjevernokorejski dužnosnici skupili su se u hotelu u ponedjeljak i to pred konačni sastanak dvaju čelnika koji je usmjeren na eliminaciju nuklearnog arsenala DNR Koreje.

Delegati su iznijeli specifične ciljeve za ono što bi Donald John Trump i Kim Jong-un trebali pokušati ostvariti i to s više scenarija kako bi se ključna pitanja mogla riješiti na obostrano zadovoljstvo, izjavio je jedan neimenovani američki dužnosnik o netom protklim raspravama. Sastanci su služili i kao olakšavajuća relaksirajuća okolnost, a sve u cilju kako bi se američki i sjevernokorejski pregovarački timovi opustili i radili lakše te kako bi se bolje upoznali, a nakon nekoliko desetljeća minimalnog kontaktiranja s prepirkama u odnosima SAD – DNR Koreja.

Donald John Trump i Kim Jong-un su stigli u Singapur u nedjelju, te su oboje boravili u luksuznim i zaštićenim hotelima manje od pola kilometra udaljenoti jedan od drugog, i to američki predsjednik Donald John Trump u hotelu Shangri-La, a sjevernokorejski diktator Kim Jong-un u hotelu St. Regis.

Na novinarsko pitanje o njegovim ciljevima za summit s Kim Jong-unom, američki predsjednik uoči summita rekao je okupljenim novinarima: “Pa, mislim da bi minimalni odnos bio također odnos. Počet ćemo barem dijalog, jer znate, ovo shvaćam kao važan posao, a ja uvijek jako dobro završavam sa svojim poslovima.”

Komunistička DNR Koreja je sučeljena s ogromnim i neizdrživim opterećenjima oko diplomatskih i gospodarskih sankcija, koja je počela godinama prije Trumpove kampanje “maksimalnog pritiska”, jer je Pongyang pretjerao u svojem ponašanju u prijetnjama oko razvijanja naprednih nuklearnih i balističkih raketnih programa.

Stručnjaci vjeruju da je danas DNR Koreja vrlo blizu tome da bude u stanju ciljati cijeli američki kopneni teritorij s nuklearnim  projektilima, a iako postoji duboko skepticizam da će KimJong-un brzo odustati od svog teško razvijenog nuklearnog napadnog oružja, postoji i nada da diplomacija u konačnici može zamijeniti opasno neprijateljstvo između SAD-a i sjeverne DNR Koreje te opasnog neprijateljstva dviju susjednih država, Republike Koreje i DNR Koreje.

Uoči početka summita, američki savjetnici su inzistirali na tome da Donald John Trump pregledava materijale za brifinge, no, on nije mnogo o tome vodio računa, nego je izjavio kako će njegov instinkt najvjerojatnije biti presudan kad uđe u sobu s Kim Jong-unom. On je rekao novinarima: “Ja ću znati, samo na osnovu mog dodira prilikom rukovanja s njim, na osnovu osjećaja. To je ono što znam i što jako dobro radim.”

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski diktator  Kim Jong Un potpisali su “sveobuhvatan” dokument nakon povijesnog sastanka u Singapuru, ali zasad nisu objavili njegov sadržaj.  Donald John Trump će o dokumentu govoriti kasnije popodne na tiskovnoj konferenciji, a zasad je samo kazao da će sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una pozvati u Bijelu kuću te da će vrlo brzo početi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka.

“On je jako pametan čovjek koji jako voli svoju zemlju”, kazao je Donald John Trump o Kim Jong-unu kojeg namjerava  službeno pozvati u Bijelu kuću. Rekao je i kako očekuje da će proces denuklearizacije “početi vrlo, vrlo brzo”.  “Svijet će vidjeti veliku promjenu”, dodao je Kim Jong-un. “Odlučili smo ostaviti prošlost iza sebe”. (Theo Ljubić, Reuters, BBC, CBS News, Newsmax)

Facebook Komentari