Američki predsjednik Donald John Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong-un počeli summit rukovanjem, osmijehom i uzdignutim palcem

Američki predsjednik Donald John Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong-un

Američki predsjednik Donald John Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong-un rukovali su se i oprezno nasmiješili kada su se u danas susreli na povijesnom summitu u Singapuru, na kojemu će pokušati pronaći način za rješavanje nuklearne pat pozicije na Korejskom poluotoku.

“Drago mi je što vas vidim gospodine predsjedniče”, rekao je Kim Jong-un široko se nasmiješivši kada mu je američki predsjednik Donald John Trump pokazao uzdignut palac. Predsjednik Donald John Trump je rekao kako je siguran da će njihov odnos biti “sjajan”, prenosi centralna sjevernokorejska novinska agnecija KCNA.

“Doista se izvrsno osjećam”, rekao je Donald John Trump. “Ovo će biti sjajan susret i mislim golem uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Kim Jong-un je uzvratio: “Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su  mnoge zapreke bile na našem putu, ali smo ih sve svladali i sada smo danas ovdje”, prenosi novinska agencija Yonhap iz južne, Republike Koreje.

Obojica su bila ozbiljna dok su izlazila iz automobila u hotel Capella na otoku Sentosi u Singapuru.

No uskoro su se nasmiješili i držali se za ruke, nakon čega je Donald John Trump poveo Kim Jong-una u knjižnicu gdje su 40-ak minuta razgovarali u pratnji prevoditelja, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Dvojica čelnika su zatim počeli sastanak s izaslanstvima, a nakon toga će imati radni ručak kojim će se završiti povijesni summit o budućnosti sjevernokorejskog nuklearnog arsenala.

Predsjednik Donald John Trump i diktator Kim Jong-un se iz hotela uputili na povijesni summit

Američki predsjednik Donald John Trump i diktator DNR Koreje, Kim Jong-un uputili su se danas ujutro na povijesni susret koji je dugo bio nezamisliv nakon desetljeća napetosti zbog nuklearnih planova službenog Pyongyanga.

Dvojica čelnika potpuno različitih životnih putova i stilova između kojih je 30 godina razlike u godinama, napustili su hotel u Singapuru malo poslije 8.00 sati po lokalnom vremenu.

Rukovanje američkog predsjednika i sjevernokorejskog diktatora, planirano u 9.00 sati tj. u 3.00 sata po po srednjeeuropskom ljetnom vremenu (UTC+2) u luksuznom hotelu na otoku Sentosi pozorno će promatrati milijuni ljudi u svijetu i sigurno će naći mjesto u povijesnim udžbenicima.

Nakon toga redom slijede razgovori kojima će nazočiti samo prevoditelji, susret njihovih izaslanstava i radni ručak.

“Ubrzo ćemo svi saznati hoće li se dogoditi istinski dogovor, drukčiji od onih iz prošlosti”, napisao je na Twitteru američki predsjednik Donald John Trump koji je preuzeo velik rizik zajamčivši, na opće iznenađenje, da će Kim Jong-un na summitu odustati od svog nuklearnog arsenala, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Unatoč velikom popuštanju napetosti u diplomatskim vezama posljednjih mjeseci, mnoge nepoznanice postoje u vezi s tim susretom dvojice čelnika koji su se proslavili i svojim osebujnim frizurama.

“Mislim da će se to dobro završiti”, rekao je Donald John Trump oduševljeno u ponedjeljak, govoreći o susretu s čovjekom s kojim je mjesecima izmjenjivao prijetnje i uvrede, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Kim Jong-un koji se do ove godine nije micao iz sjeverne DNR Koreje, ne otkriva svoje karte.

Glavna tema razgovora bit će sjevernokorejski arsenal zbog kojeg je službeni Pyongyang zaslužio dojmljiv niz UN-ovih sankcija tijekom više godina.

Komunistička DNR Koreja s nebrojenim konc-logorima u kojima su zatvarane i mučne na desetine tisuća protivnika sjevernokorejskog komunističkog režima, ta azijska zemlja koja je od 2006. zaredala s nuklearnim i balističkim pokusima, službeno je izjavila da je za denuklearizaciju, ali zasad nije jasno kako će ona izgledati.

Svjetski analitičari i povjesničari drže kako postoji spremnost za dijalog, ali jednoglasno podsjećaju da je sjevernokorejski režim veoma vičan u neispunjavanju danih obećanja. No, svi se slažu da govor tijela oba čelnika, Donalda Johna Trumpa i Kim Jong-una pokazuju opuštajuću situaciju koja poprilično obećava.  (Theo Ljubić, Reuters, Yonhap, DPA, AFP, KCNA)

Facebook Komentari