Predsjednica RH za poštivanje volje birača: Očito su građani davanjem potpisa za referendum pokazali da žele promjene, da se potrese taj život u Hrvatskoj

Predsjednica Republike Kolidna Grabar-Kitarić u subotu je u Osijeku sudjelovala u svečanom obilježavanju Dana Osječko-baranjske županije. Nakon svečanosti u izjavi medijima komentirala je vjeruje li da su po pitanju demografije mogući koraci u nekom skorijem vremenskom roku.

“Ja vjerujem da jesu, ali kao što znate svakim mjerama je potrebno neko vrijeme, nekima čak 20 i 30 godina. Što se tiče migracija, mislim da to brže možemo zaustaviti. Ja se nadam i želim tu sinergiju ne samo s Vladom, nego svim dionicima koji su zainteresirani za te teme. Rekla sam da ću 11. predstaviti svoje mjere, ne samo demografsku, nego i na šire teme socioekonomskog okvira. Naravno, odgovornost je sviju nas u državi, kako na razini državne vlasti tako i na razini regionalne, lokalne samouprave, kako bi se zaustavili trendovi isljevanja. U prvom pogledu tu je posao, visina plaće, ali i osnivanje obitelji. Sugovornici mi često ističu da je problem društvena klima, ali i klijentelizam i nepotizam. Mnogi od onih koji su otišli rekli su mi da bi se sutra vratili kada bi bili sigurni da bi ih se gledalo po njihovoj kvaliteti. Očito nam je potrebna promjena društvene klime”, kazala je Predsjednica RH.

Premijer Plenkovića iznenadilo je što je Predsjednica pohvalila Most, za njega je to “ekipa koja vraća Hrvatsku unazad”.

“Pohvalila sam njihove mjere za demografiju, neću uopće ulaziti u komentar onoga što je rekao premijer Plenković. Želim dijalog i s drugim strankama, koje su u oporbi, drugim saborskim zastupnicima, ljudima na terenu, institucijama…”, rekla je Grabar-Kitarović.

“Moramo vratiti povjerenje građana”

Za referendumska pitanja inicijative Narod odlučuje premijer je kazao da su promašena i neodgovorna. Što misli Predsjednica?

“Moj stav općenito prema referendumima jest da se držim preporuka Venecijanske komisije, da se ne miješam u referendume. Isto tako moj je čvrsti stav da se mora poštivati volja naroda. Koliko znam, skupljeno je dosta potpisa, očito su građani davanjem tih potpisa pokazali da žele promjene, da se potrese taj život u Hrvatskoj. Isto tako su pokazali želje za izmjenom izbornog zakona”, smatra predsjednica Republike.

Na pitanje je li se čula s premijerom i hoće li biti sastanka rekla je da se nisu čuli, ali da vjeruje da će sastanak zaista biti jer “ne može zamisliti situaciju da ne razgovaramo”.

Upitana o svojoj jučerašnjoj izjavi da politika mora izaći iz zagrebačkih salona i osjetiti što narod želi, predsjednica je kazala da nije mislila na nikoga konkretno.

“Moramo vratiti povjerenje građana”, zaključila je na kraju.

Obilježavanje Dana Osječko-baranjske županije

“Navršava se četvrt stoljeća utemljenja naših županija. Županijski ustroj ispunio je primarnu ulogu, no moramo utvrditi da razvojni potencijal naših županije nije iskorišten u optimalnoj mjeri. Često ih se tretiralo kao transmisijom državnih funkcijom. Došlo je vrijeme da se stvari promijene, da županije dobiju punu slobodu u kreiranju politika koje nisu državne”, rekla je Predsjednica u svom govoru.

Podsjetimo, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od 1. do 4. lipnja boravi u svom izmještenom Uredu u Osječko-baranjskoj županiji.

Program se nakon svečanosti nastavlja susretom predsjednice Republike s članovima Vijeća nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije. Predviđen je i susret hrvatske predsjednice s Koordinacijom udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije i Savjetom za branitelje Osječko-baranjske županije te s rektorom Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Vladom Gubercem.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović će u Hrvatskom narodnom kazalištu nazočiti svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Osječko- baranjske županije. Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice Republike Hrvatske. Nakon toga predsjednica će se u Donjem Miholjcu susresti s građanima Donjeg Miholjca. Posjetit će tvrtku “Kanaan“ d.o.o. u Industrijskoj.

U Našicama će se sastati s čelnicima Grada na Trgu dr. Franje Tuđmana, a potom će se u dvorcu Pejačević susresti s građanima. Predviđen je posjet predsjednice Republike Rukometnom klubu Nexe Našice i Školi rukometa. U općini Donja Motičina susrest će se s građanima u sportskoj dvorani, a nakon toga predsjednica će se u općini Feričanci susresti s vinarima Osječko-baranjske županije, prenosi N1.

Facebook Komentari