Kraljevina Danska zabranila u javnosti nošenje islamskog vela koji pokriva lice – burku i nikabu

Parlament Kraljevine Danske prihvatio je jučer Zakon kojim se zabranjuje nošenje islamskog vela koji pokriva lice (burke i nikaba) u javnosti, nakon donošenja sličnih zakona u Francuskoj Republici i u Kraljevini Belgiji.

“Svatko tko na javnom mjestu nosi odjeću koja mu skriva lice morat će platiti novčanu kaznu”, navodi se u tekstu za koji je glasalo 75 zastupnika a 30 je bilo protiv, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Nošenje islamskog vela koji pokriva čitavo tijelo i lice zabranjeno je ili je ograničeno u više europskih zemalja.

Za nacrt Zakona koji je predložila vlada desnog centra glasale su i dvije glavne političke snage u parlamentu: socijaldemokrati i Danska narodna stranka (populisti i zagovornici strože politike useljavanja).

Od 1. kolovoza, kada novi zakon stupa na snagu, prekršitelji će biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu 134 eura. U slučaju ponavljanja prekršaja, kazna se može popeti na 1.300 eura.

Nošenje islamskog vela koji pokriva čitavo tijelo i lice zabranjeno je ili je ograničeno u više europskih zemalja.

Njemački zastupnici su 27. travnja 2017. godine donijeli zakon o djelomičnoj zabrani pokrivanja u nekim prigodama, po kojemu djelatnice javnih službi moraju na poslu imati otkriveno lice, a osobe kojima je lice pokriveno moraju ga otkriti kod provjere identiteta. Bundesrat, gornji dom parlamenta SR Njemačke, prihvatio je tekst 12. svibnja prošle godine

Francuska Republika je prva europska zemlja koja je muslimankama zabranila pokrivanje u javnosti. Zakon je u primjeni od travnja 2011. godine, javlja francuska novinska agencija AFP.

U srpnju 2017. godine Europski sud za ljudska prava potvrdio je zabranu nošenje islamskog vela u javnosti u Kraljevini Belgiji. U Republici Austriji je pokrivanje zabranjeno od listopada iste godine.

Svatko tko na javnom mjestu nosi odjeću koja mu skriva lice morat će platiti novčanu kaznu

Njemački zastupnici su 27. travnja 2017. godine donijeli zakon o djelomičnoj zabrani pokrivanja u nekim prigodama, po kojemu djelatnice javnih službi moraju na poslu imati otkriveno lice, a osobe kojima je lice pokriveno moraju ga otkriti kod provjere identiteta. Bundesrat, gornji dom parlamenta SR Njemačke, prihvatio je tekst 12. svibnja.

U izvješću iz 2010. godine procjenjuje se da do 200 žena u Kraljevini Danskoj, koja broji 5,7 milijuna stanovnika, nosi veo koji pokriva lice. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

 

Share This Article