Jedan od članova gospodarskog tima Predsjednice RH naljutio se u Poljskoj: Evo zašto je Hrvatska loša za biznis

Poduzetnik Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela i član gospodarskog tima predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, danas je na svom Facebooku objavio zanimljiv status u kojem se osvrnuo na poduzetničku klimu u Hrvatskoj i na iseljavanje mladih. Napisao je da se osjeća ljutito.

Inspiraciju za komentar je dobio tijekom posjeta Poljskoj koju navodi kao odličan primjer. Otkriva da ondje poslodavac na neto plaću od 3000 eura plaća tek 30 posto doprinosa i poreza, dok je u Hrvatskoj taj trošak više od 100 posto neto plaće.

“Zašto je Hrvatska loša za biznis? Evo, ovih par dana u Poljskoj još mi je više potvrdilo ono što znam, a to je ako se ne promijeni odnos politike prema biznisu – nemamo nikakve šanse. Pričam jučer s menadžericom IT tvrtke od 500 zaposlenih. Pametna cura koja vodi team od 60 ljudi. Proizvode softverska rješenja – nešto kao naši Infinum i 5 minuta. Pitam kolike su neto plaće i koliko su opterećenja na plaće? Kaže ona – neto plaća programera je 3000 eura, a na to se ukupno plaća 30% doprinosa i poreza! EEJ, 30%!!! Znači ukupni bruto je 3900 eura za poslodavca u Poljskoj.

Znate li koliko je u Hrvatskoj? Ako živite u ZG na plaću od 3000 eura neto poslodavac će platiti još 3148 eura državi!! Znači 6148 eura je bruto trošak za poslodavca u HR! Preko 100%!!! Da se unormalimo i smanjimo presiju na rad te dovedemo opterećenja na plaće na normalnih 30-ak posto – svima bi plaće skočile gotovo za pola, a nekima i skoro duplo. Mislite da bi i onda ljudi masovno odlazili iz Hrvatske? Sjećam se kao klinac kako smo uvijek gledali Poljake, Čehe i Slovake kako u prastarim autima prevaljuju stotine kilometara kako bi došli na Jadran. E pa, vremena i očito mentaliteti su se promijenili. Gdanjsk je super – moderan grad, Poljaci su napravili ogroman skok te su nas jednostavno preskočili. Vozni park je bolji nego kod nas (znam da ta usporedba uvijek pali).

Privlače ljude iz čitavog okruženja da se doseljavaju i rade u Poljskoj jer je zemlja lijepa, sigurna i poslovno okruženje je poticajno. Drastično, a ne kozmetičko smanjenje cijene rada u Hrvatskoj prvi je pravi korak koji će Hrvatsku vratiti na pravi put i zaustaviti još veće iseljavanje. Mora se naći mjesta za to. Joj da, zaboravio sam da imamo 1.260.000 umirovljenika od kojih je samo 185.000 starosnih mirovina!! Nema što, zaista super perspektiva za napredak…“, napisao je Štetner na Facebooku.

Facebook Komentari